Sfințirea Bisericii „Sfinții 40 de Mucenici” din Galați. IPS Casian: Martirii români sunt stâlpii de rezistenţă ai Bisericii

Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat la Galați slujba sfințirii unei Biserici închinate Sfinților 40 de Mucenici din Sevstia, în ziua cinstirii lor, 9 martie 2017.

Locașul a fost construit în perioada 2007-2008 la inițiativa Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici Anticomunişti din Galaţi, informează Gabriel Molocea, Consilier Mass Media al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Conform Pisaniei, biserica este ridicată în cinstea fericiţilor întru adormire eroi, ostaşi şi luptători români, din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe strămoşeşti, pentru întregirea neamului, pentru libertatea şi demnitatea poporului român.

Slujba de sfinţire şi Sfânta Liturghie au fost oficiate de IPS Casian, în prezenţa persoanelor care au suferit în temniţele comuniste, a urmaşilor sau rudelor acestora şi a credincioşilor din parohie.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a subliniat faptul că mărturisitorii şi martirii români sunt stâlpii de rezistenţă ai Bisericii, aidoma celor din primele secole creştine.

Din sămânţa credinţei stropită cu sângele lor martiric a odrăslit şi această biserică memorial unde, sfintele moaşte ale sfinţilor mucenici aşezate în piciorul Sfintei Mese, se întâlnesc tainic cu atâtea mărturii ale martirilor şi mărturisitorilor din închisorile comuniste, a adăugat ierarhul.

În aceeași zi a fost organizată o expoziție de imagini şi schiţe cu chipuri de mărturisitori români din închisorile comuniste, realizată de elevi ai Liceului de Arte Dimitrie Cuclin şi studenţi ai Facultăţii de Arte din Galaţi.

La final, foștii deținuți din închisorile comuniste prezenţi la slujbă au primit din partea ierarhului cărţi, icoane şi alte daruri, în semn de recunoştinţă faţă de jertfa lor pentru Biserică şi neam.


Evenimentele de la Galați au avut loc în contextul Zilei Deţinuţilor Politici Anticomunişti din perioada 1944-1989 în România și a Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în perioada comunistă în Patriarhia Română.

Parohia cu hramurile Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost înființată în urma aprobării Chiriarhului Dunării de Jos din 1 noiembrie 2010 și dată în grija Pr. Paroh Costel Dumbravă.

Comentarii Facebook


Știri recente