Sfinţirea Bisericii Mănăstirii Codreanu

Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a sfinţit duminică, 20 septembrie 2015, Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena și Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul a Mănăstirii Codreanu (metoc chiriarhal) de pe Valea Oituzului, după cum informează site-ul oficial al Eparhiei Romanului şi Bacăului.

Hirotonie întru preot

Slujba de sfințire a precedat Slujba Sfintei Liturghii, în cadrul căreia diac. Constantin Codreanu, ctitorul mănăstirii, a fost hirotonit întru preot. Întreaga zidire s-a făcut cu efortul material al familiei Constantin și Petronela Codreanu, la care s-a adăugat sprijinul preacuviosului ieromonah Sebastian Vasiliu, preotul slujitor de aici, hirotesit duminică protosinghel.

Orice zidire trece, dar biserica rămâne veșnic

În cuvântul rostit la finalul slujbei de sfințire, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a vorbit despre importanța ctitoririi de lăcașuri sfinte, precizând că: „Orice zidire trece, dar biserica rămâne veșnic, pentru că prin ridicarea unei biserici ne înveșnicim numele în Cartea Vieții. De aceea ne rugăm Bunului Dumnezeu să binecuvinteze pe ctitorii fondatori, pe ajutătorii, binefăcătorii, înzestrătorii, donatorii, slujitorii, închinătorii, zugravii și pe toți cei ce se ostenesc întru ridicarea unui sfânt lăcaș.”

Din soborul slujitor au făcut parte şi: Arhim. Serafim Huzdup, Consilier eparhial, Arhim. Andrei Ioniță, Mare Eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale, Pr. Constantin Alupei, Protopop al Protoieriei Onești.

La eveniment au fost prezenţi stareți și starețe din mănăstirile din cuprinsul eparhiei, preoți ai parohiilor din apropiere, monahi, oficialități locale și județene, precum și mulțime de credincioși din satele învecinate și pelerini veniți din Brașov.

Hrisovul de sfinţire

În hrisovul de sfințire se precizează: „De acum şi până în veac, să se cinstească, potrivit Sfintei noastre Ortodoxii, Sfinții Împărați Constantin și Elena cei întocmai cu Apostolii mărturisitori și, sub semnul Sfintei Cruci, biruitori și Sfântul Proroc Ilie, care prin asceză și viață curată s-a făcut arhetip al monahului. Acest nou sfânt lăcaş va fi metoc chiriarhal, dependent direct de Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

***

Piatra de temelie a fost sfinţită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, chiriarhul locului, în ziua de 23 septembrie 2010. Biserica Sf. Împărați Constantin și Elena a fost ridicată din cărămidă și structură de beton armat, în plan trilobat, cu turlă centrală și două turle pe pronaos. A fost acoperită cu tablă de cupru, în alternanță cu tablă aurită. La interior, s-a montat catapeteasma din lemn de stejar, a fost introdusă încălzirea sub pardoseala de marmură și a fost confecționat mobilierul, a fost placată cu marmură Sfânta Masă. În altar și naos a fost realizată o frumoasă pictură bizantină, urmând să fie pictat și pronaosul.

Comentarii Facebook


Știri recente