Sfinţire de capelă şi muzeu la Galaţi

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României a oficiat joi, 27 noiembrie 2014, slujba de sfinţire a capelei cu hramul Întâmpinarea Domnului şi Sfinţii Martiri Brâncoveni din cadrul Palatului Arhiepiscopal din Galaţi. De asemenea, tot în cursul zilei de astăzi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit și inaugurat Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos şi a vizitat Muzeul eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Din soborul slujitor care a oficiat slujba sfinţirii capelei din incinta Palatului Arhiepiscopal alături de Patriarhul României au făcut parte şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos şi Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului. La eveniment au fost prezenţi şi Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei; Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor; Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii şi Preasfinţitul Părinte Timotei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

După slujba de sfinţire, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române le-a vorbit celor prezenţi despre importanța unui lăcaș de cult într-un sediu administrativ: „Am sfinţit această biserică, paraclis al fostului Palat Episcopal al Eparhiei Dunării de Jos după ample lucrări de consolidare şi după ample lucrări de pictare cu această pictură frumoasă în frescă prin grija, râvna şi osteneala Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos. Sfinţirea unei biserici este un prilej de mare bucurie pentru că în timpul sfinţirii unei biserici se dăruiesc daruri cereşti multe şi darurile acestea sunt darurile harului Preasfintei Treimi. De ce este necesar un paraclis într-un sediu administrativ? Pentru că este nevoie de ajutorul lui Dumnezeu, de inspiraţie, de luminare atunci când rezolvăm problemele. Dacă administraţia bisericească este secularizată şi gândirea noastră este secularizată şi nu mai raţionăm bisericeşte, ci lumeşte şi avem nevoie de Duhul lui Hristos în administraţie, în toată lucrarea şi acesta se primeşte prin rugăciune. Paraclisul foloseşte celor care lucrează în muzeu să vină să se roage şi mai ales să fie pomeniţi donatorii, cei care au făcut obiectele respective ca dar bisericii”.

Apoi, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a mulţumit Preafericirii Sale pentru vizita canonică în Eparhia de la gurile Dunării şi pentru oficierea slujbei de sfinţire.

La finalul slujbei de sfinţire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit pentru capela sfinţită astăzi o icoană reprezentând pe Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu, ce conţine fragmente din sfintele sale moaşte, o cruce de binecuvântare, confecţionată în Atelierele Patriarhiei Române, o Evanghelie şi mai multe cărţi liturgice, recent apărute la Editurile Patriarhiei Române. De asemenea, Preafericirea Sa a acordat distincţii celor care s-au implicat activ în lucrarea de restaurare a fostului Palat episcopal şi întemeierea Muzeului. Astfel, părintelui ing. Horaţiu Ioan Moldovan, consilier pentru patrimoniu şi construcţii bisericeşti, i-a fost oferită Crucea Patriarhală; Ordinul „Sfinţii Martiri Brâncoveni” pentru clerici a fost acordat pr. Lucian Petroaia, vicar administrativ şi pr. Gelu Aron, secretar eparhial, iar dl. Ilie Cosmin, directorul Muzeului a primit Ordinul „Sfinţii Martiri Brâncoveni” pentru mireni.

Pentru deosebita contribuţie la consolidarea, restaurarea şi ctitorirea Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian i-a oferit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Diploma de Excelenţă „Pro fide, litteris et arte”. De asemenea, din partea Arhiepiscopului Dunării de Jos, Patriarhul României a mai primit o medalie cu chipul Sfinţilor Martiri Brâncoveni şi cu fostul Palat episcopal şi Albumul intitulat „Palatul episcopal – Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos”.

Tot astăzi, la întoarcerea spre București, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va sfinți, la Brăila, noul punct de lucru Sfântul Ioan Casian al Biroului de Pelerinaje „Basilica Travel” al Patriarhiei Române.

Comentarii Facebook


Știri recente