Sfinţii Trei Ierarhi – patronii învățământului teologic din 1936 | „Sunt un model de ierarhi misionari care îmbină credinţa şi cultura”

sf_trei_ierarhi

În spațiul ortodox, Sfinții Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur sunt considerați patronii învățământului teologic. Acest lucru a fost hotărât la primul Congres de teologie de la Atena din 1936. „Motivaţia principală”, a spus Patriarhul României, „a fost aceasta: ei sunt un model de ierarhi misionari care îmbină credinţa şi cultura”.

În cuprinsul Patriarhiei Române funcționează 15 facultăți de teologie și 36 de seminarii teologice liceale care au ca ocrotitori pe Sfinții Trei Ierarhi.


Sf. Ioan Gură de Aur: „Să ne depărtăm de păcat”


Cei trei ierarhi sunt serbaţi împreună în data de 30 ianuarie, din timpul domniei împăratului bizantin Alexios I Comnenul (1081-1118), în urma unei minuni.

În perioada respectivă unii creştini admirau pe Sfântul Vasile şi spuneau că este cel mai mare dintre toţi trei pentru că a unit cuvântul cu fapta, alţii au spus că Sfântul Grigorie este cel mai profund teolog şi vorbeşte limba greacă elegantă, cu multe nuanţe şi cu multe frumuseţi în exprimare. Existau şi alţii care susţineau că Sfântul Ioan Gură de Aur este mai mare pentru că a fost mare predicator dascăl pentru mulţimi chemând pe oameni la pocăinţă, la îndreptare.


Sf. Vasile cel Mare: “Răbdarea este cea mai mare virtute a sufletului”


Pentru a pune capăt acestor dispute, Dumnezeu a rânduit ca printr-un episcop, Ioan al Evhaitelor, în urma unei vedenii în vis, să facă această propunere, toţi să fie serbaţi în aceeaşi zi. Astfel, în anul 1084 s-a hotărât ca 30 ianuarie să fie ziua de cinstire comună a celor trei ierarhi.

În luna ianuarie, Sfinţii Trei Ierarhi sunt cinstiţi şi separat, după cum urmează:

  • 1 – ianuarie Sfântul Vasile cel Mare,
  • 25 – ianuarie a Sfântul Grigorie Teologul,
  • 27 – aducerea moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur.

 

Comentarii Facebook


Știri recente