Sfinţii Trei Ierarhi, de 72 ani ocrotitorii Catedralei din Timișoara | 3 ierarhi au oficiat Sfânta Liturghie

Hram Timisoara (1)

Catedrala Mitropolitană din Banat și-a serbat pentru a 72-a oară hramul istoric închinat sfinţilor Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Sfântul Ioan Gură de Aur, fiind singura catedrală eparhială din ţară care îi are ca ocrotitori. Liturghia a fost oficiată de Mitropolitul Banatului, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, alături de care au slujit PS Paisie Lugojanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, şi PS Emilian Crişanul, Episcop vicar al Aradului.

Din soborul slujitor au mai făcut parte consilierii de la Centrul eparhial, protopopii Timișoarei, clericii de la Catedrala Mitropolitană, precum și ieromonahi de la mănăstirile din eparhie.

La slujbă au luat parte sute de credincioși timișoreni, oficialități locale și județene, părinții profesori de la Departamentul de Teologie al Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara, precum și reprezentanți ai mai multor instituții de cultură din orașul de pe Bega.

Omilia a fost rostit de Preasfințitul Părinte Emilian, care a evidențiat faptele pline de sfințenie ale acestor mari sfinţi ierarhi şi teologi.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul bizantin „Sfântul Ierarh Nicolae”, format din studenți de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara, informează site-ul oficial al Eparhiei.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a mulțumit Preasfințitului Părinte Emilian pentru bucuria împărtășită clericilor și credincioșilor timișoreni, prin participarea la hramul Catedralei Mitropolitane. În semn de recunoștință, Mitropolitul Banatului i-a oferit Preasfinției Sale o icoană reprezentând pe Mântuitorul Iisus Hristos, pictată de copiii de la Atelierul de pictură Buna-Vestire.

La rândul său, Preasfințitul Părinte Emilian a mulțumit pentru invitația de a coliturghisi „în cetatea păzită de Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș”, un sfânt iubit atât de credincioșii români din Banat, cât și de credincioșii români din țară.


Construcţia propriu-zisă a catedralei a început în anul 1936 prin aşezarea pietrei de temelie, iar sfinţirea lăcaşului de cult a avut loc 10 ani mai târziu, în 1946. Din cauza terenului mlăştinos, edificiul este zidit pe 1.186 piloni de beton armat turnaţi la 20 de metri adâncime. Pilonii au o grosime de 32-52 centimetri şi o lungime de 7,30 metri. În luna octombrie 1936 peste piloni au fost turnate plăcile de beton.

Foto credit: Arhiepiscopia Timişoarei

Comentarii Facebook


Știri recente