Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni au fost pomeniți la Mănăstirea Bichigiu

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului a oficiat luni, 12 noiembrie 2018, Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfânta Treime” de hramul așezământului monahal: Sfinți Martiri și Mărturisitori Năsăudeni.

După citirea pericopei evanghelice, Mitropolitul Andrei a evocat momentul martiriului sfinților năsăudeni petrecut în anul 1763, pe platoul de la Salva și le-a vorbit credincioșilor despre importanța mărturisirii credinței prin fapte.

De asemenea, ierarhul a subliniat cât de importantă este misiunea personală în cadrul familiei.

La Sfânta Liturghie au participat atât oficialități locale și județene, cât și credincioși veniți din tot cuprinsul Arhiepiscopiei Clujului.

În cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit l-a hirotonit diacon pe tânărul teolog Daniel Olari, informează Radio Renașterea.

Mănăstirea Bichigiu

Mănăstirea de călugări la Bichigiu a fost înfiinţată în anul 1997, pe locul uneia mai vechi, amintită în documentele istorice ca datând din anul 1523.

La sfârşitul anului 1997 a fost terminată clădirea ce cuprindea chiliile, trapeza şi paraclisul şi au fost începute demersurile pentru construirea bisericii mari, însă 5 ani mai târziu toate imobilele au fost distruse de un incendiu.

Actuala obşte monahală, împreună cu stareţul ei, protosinghelul Ilie Cira, au ridicat noi clădiri.

Paraclisul așezământului monahal este pus sub ocrotirea acestor sfinți deoarece Sfântul Atanasie Todoran este originar din această localitate.

Sfinţii Martiri Năsăudeni

Sfinții Năsăudeni Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile Dumitru din Mocod, Marin Grigore din Zagra şi Vasile Oichi din Telciu au suferit martiriul în ziua de 12 noiembrie 1763. Au fost apărători ai credinţei strămoşeşti şi ai neamului românesc.

În 10 mai 1763, la Salva, era organizată sfinţirea depunerea jurămintelor de către nouă companii ale Regimentului de graniţă nou înfiinţat. Când militarii erau pregătiţi pentru depunerea jurământului, în faţă a ieşit, călare, Tănase Todoran, în vârstă de 104 ani, şi le-a rostit grănicerilor o cuvântare.

Printre altele, le spunea: „De doi ani noi suntem grăniceri şi carte n-am primit de la înalta împărăteasă că suntem oameni liberi! – şi apoi aşa nu vom purta armele, ca sfânta credinţă să ne-o batjocorească! Jos armele!”.

Soldaţii care urmau să depună jurământ de credinţă faţă de Viena au trecut de partea lui Atanasie aruncând armele jos,în semn de protest şi nesupunere.

În 12 noiembrie 1763, pe acelaşi platou de la Slava a avut loc execuţia celor găsiţi vinovaţi de revolta din luna mai. Atanasie Todoran a fost frânt cu roata împreună cu el au fost martirizaţi prin spânzurare, „pentru aceeaşi vină”, Vasile Dumitru din Mocod, Grigore Manu din Zagra şi Vasile Oichi din Telciu.

Foto credit: Radio Renașterea

Comentarii Facebook


Știri recente