Sfinţii Mari Împăraţi Constantin şi Elena cinstiţi la Târgu Jiu

Biserica Ortodoxă sărbătorește, anul acesta, la 21 mai, Înălțarea Domnului Hristos cu trupul la cer, întru slavă și putere şi pe Sfinţii Împăraţi Întocmai cu Apostolii Constantin şi mama sa Elena. În această zi, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a oficiat sfânta liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, la Biserica “Sfinţii Împăraţi” din Târgu Jiu.

Sărbătoarea a început încă de ieri, când peste 150 de preoţi gorjeni, însoţiţi de numeroşi credincioşi, au luat parte, la o procesiune religioasă în municipiul Târgu Jiu, organizată în cinstea acestor doi mari sfinţi ai Bisericii noastre, ocrotitorii spirituali ai urbei de pe Jiu, după cum aflăm de la Marius Stochiţoiu.

După cum a declarat părintele Ionuţ Câmpeanu, protopop al Protoieriei Târgu Jiu Sud, ,,de aproximativ 10 ani este o tradiţie ca, în seara zilei de 20 mai, zi premergătoare sărbătorii Sfinţilor Împăraţi Constantin şi mama sa Elena, să se organizeze o procesiune religioasă în cinstea patronilor spirituali si municipiului Târgu Jiu. De la an la an, interesul faţă de această procesiune devine tot mai mare, prin participarea a peste 150 de preoţi şi mii de credincioşi.Acest eveniment este posibil prin buna colaborare dintre cele trei protopopiate ale judeţului Gorj cu Primăria municipiului Târgu Jiu, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul de Jandarmi ,,Tudor Vladimirescu’’ al judeţului Gorj şi Poliţia Locală’’.

Manifestările au debutat la Târgu Jiu, începând cu ora 19.00, cu Slujba Vecerniei, unită cu Litia, la Biserica cu hramul ,,Sfinţii Împăraţi’’ din centrul oraşului. După oficierea acestei slujbe, preoţii din cele trei protopopiate ale judeţului Gorj, împreună cu un număr mare de credincioşi, au participat, de la ora 21.00, la o procesiune cu icoana Sfinţilor Împăraţi, pe traseul Centru-Strada Unirii-Bulevardul Constantin Brăncuşi-Piaţa Prefecturii-Biserica ,,Sfinţii.Împăraţi’’. Printre participanţii la această procesiune religioasă s-au aflat şi tineri, membri ai filialei ,,Sf. Cuvios Irodion de la Lainci’’ din cadrul ASCOR Târgu Jiu, care, îmbrăcaţi în costume populare tradiţionale au purtat pe tot traseul torţe aprinse şi steaguri, fundalul sonor fiind asigurat de Fanfara oraşului. La eveniment au fost prezenţi numeroşi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi judeţene, procesiunea religioasă facând parte din complexul de manifestări intitulat ,,Zilele municipiului Tîrgu Jiu’’, manifestări organizate cu prilejul împlinirii a 609 ani de la prima atestare docmentară a localităţii.

Comentarii Facebook


Știri recente