Sfinţii Cuv. Ioan Casian şi Gherman din Dobrogea cinstiţi la Galaţi

La finele lunii februarie, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte pe doi dintre cei mai importanţi sfinţi cuvioşi, care au vieţuit pe meleagurile Scythiei Minor: Cuvioşii părinţi Ioan Casian şi Gherman, din veacul al IV-lea.

Pentru Dunărea de Jos, cinstirea Sfinţilor Ioan Casian şi Gherman la ziua lor de prăznuire exprimă, pe de o parte, modul prin care, în această parte a ţării, se redescoperă şi se dezvoltă cultul unui sfânt, ca mărturie concretă a duhului şi spiritualităţii primelor veacuri creştine la gurile Dunării.

Pe de altă parte, cinstirea Sfinţilor Străromâni ne prilejuieşte rememorarea şi actualizarea momentul binecuvântat din zilele de 12-18 octombrie 2002, când moaştele Sfântului Ioan Casian au fost aduse, din Franţa, la Iaşi, Galaţi şi Bucureşti, de către o delegaţie a Arhiepiscopiei de Marsilia, condusă de Eminenţa Sa Bernard Panafieu, la invitaţia Preafericitului Părinte Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, şi a ierarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

Anul acesta, prăznuirea Sfinţilor Cuvioşi Străromâni Ioan Casian şi Gherman a debutat în seara zilei de 27 februarie, la ceas de vecernie, prin procesiunea cu racla ce adăposteşte părticele din moaştele Sf. Cuvios Ioan Casian, de la Catedrala Arhiepiscopală la biserica ocrotită de cei doi sfinţi străromâni, situată pe faleza superioară a Dunării, după cum ne-a precizat Pr. Gabriel Molocea.

Programul a continuat cu slujba Vecerniei celei Mari unită cu Litia, de către Înltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de un sobor de preoţi din administraţia eparhială şi din municipiul Galaţi.

La slujbă au participat numeroşi credincioşi care, într-o deosebită atmosferă de evlavie s-au închinat şi au sărutat sfintele moaște.

Prin implicarea membrilor Consiliului şi Comitetului parohial, în cooperare cu filiala gălăţeană a Societăţii Naţionale a Femeilor Ortodoxe din România, parohia a desfăşurat şi un program filantropic îndreptat către familiile marginalizate social aflate în evidenţele speciale ale parohiei. Totodată, la ziua de prăznuire a Sfinţilor Casian şi Gherman, cei 55 de copii aflaţi în grija Centrului de recuperare şi reabilitare a persoanelor cu handicap au primit din partea parhiei masa de prânz.

A doua zi a fost oficiată Sfânta Liturghie atât în biserica ce-i are ca ocrotitori pe Sfinţii Cuvioşi, cât şi în celelalte biserici ale Eparhiei, înălţându-se în același timp rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile revărsate asupra ierarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

***

Parohia „Sf. Cuv. Casian şi Gherman” din Galaţi a luat fiinţă în anul 1997, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Arhiepiscopului Dunării de Jos. Lucrările primei capele, poziţionată pe faleza superioară a municipiului Galaţi, s-au finalizat în 2001, an în care a fost aşezată şi piatra de temelie la biserica mare, cu rugăciunile chiriarhului locului şi ale Înaltpreasfinţitului Părinte Iosif, Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române din Europa Occidentală şi Meridională.

Slujba de târnosire a noului locaş de cult a fost săvârşită la 1 septembrie 2011 de către un sobor de ierarhi alcătuit din ÎPS Iosif, Mitropolitul românilor ortodocşi din Europa Occidentală şi Meridională, ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, şi PS Visarion, Episcopul Tulcii.

Comentarii Facebook


Știri recente