Sfântul Sava şi Tipicul care i-a adus recunoaşterea

Sfântul Cuvios Sava cel Sfinţit, a cărui pomenire o facem anual în 5 decembrie, este fondatorul a mai multe mănăstiri şi recunoscut în mod special pentru lucrarea sa Tipicul cel Mare.

Tipicul reglementează rânduielile slujbelor şi prezintă tradiţiile existente în cadrul comunităţilor monahale palestiniene în perioada secolulul al VI-lea

Această lucrare este consultată de toate Bisericile Ortodoxe autocefale atunci când se alcătuieşte calendarul pe noul an bisericesc şi nu numai, fiind o lucrare de referinţă în domeniul liturgic.


Viaţa Sfântului Cuvios Sava cel Sfinţit


Tipicul a fost introdus în mănăstirea pe care Sfântul o conducea în anul 524, Lavra „Sfântul Sava” de lângă Ierusalim, iar la baza alcătuirii lui au stat şi rânduielile Sfinţilor Pahomie şi Vasile cel Mare, potrivit informaţiilor publicate în cotidianul Ziarul Lumina.

Sfântul Simeon al Tesalonicului menţionează în una din din scrierile sale că manuscrisul original ar fi ars în 614, în timpul asediului perşilor.

După anul 1204, moment la care cruciaţii au ocupat oraşul şi Mănăstirea Studion, Tipicul Sfântului Sava a început să se răspândească în întreaga Biserică Ortodoxă.

Foto Credit: Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente