Sfântul Paisie cinstit la Mănăstirea Neamț

Mănăstirea Neamț si-a sărbătorit marți, 15 noiembrie 2016, unul din ocrotitori, pe Sfântul Paisie de la Neamț. Sărbătoarea a debutat cu slujba privegherii  oficiată  luni,14 noiembrie 2016. În ziua de cinstirii a sfântului, Sfânta Liturghie a fost oficiată în biserica mare a mănăstirii de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Ierótheos Vlachos din Grecia și cu Înaltpreasfințitul Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, informează site-ul doxologia.ro

Din sobor au făcut parte părinți ai mănăstirii și diaconi. Răspunsurile la strană au fost oferite de către monahii Mănăstiiri Sihăstria Neamț.

În cuvântul rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Ierótheos Vlachos a evidențiat că Sfântul Paisie Velicicovschi a pus bazele tradiției isihaste și a realizat o înnoire duhovnicească în Biserică.

Sfântul Paisie nu a fost dor un monah virtuos, ci și un mare părinte al Bisericii care a trăit teologia isihastă. Sfântul Paisie nu a fost doar un părinte isihast, ci, în întreg veacul al XVIII-lea, el a realizat o întreagă revoluție duhovnicească în Biserică. Acest loc, Mănăstirea Neamț, este un loc sfânt, pentru că aici a fost cultivată rugăciunea isihastă și teologia trăită, teologia experimentală. De aici, influența duhovnicească a Sfântului Paisie s-a răspândit în toată lumea ortodoxă, a spus Înaltpresafinția Sa.

La rândul său, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a vorbit la finalul Sfintei Liturghii despre tradiția îndătinată în ultimii ani ca în jurul zilei de cinstire a Sfântului Paisie de la Neamț să fie evocată personalitatea unor mari duhovnici ai Ortodoxiei:

Ca și anii trecuți, când ne-am întâlnit aici pentru a cinsti alți sfinți și binecuvântați părinți, în aceste zile chipul binecuvântat al Părintelui Sofronie a fost readus în mijlocul nostru la Iași și aici, la Neamț, de cei care l-au cunoscut foarte bine și s-au hrănit duhovnicește din învățăturile și viața sa binecuvântată. Din duhul Părintelui, preluat de ucenicii săi, ne hrănim și noi astăzi, cei care nu i-am cunoscut pe marii părinți de altădată, sau i-am cunoscut foarte puțin, a precizat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Importanța organizării unor astfel de evenimente dedicate duhovnicilor Bisericii Ortodoxe a fost subliniată și de Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, iar la final un scurt cuvânt de recunoștință pentru toți participanții la acest moment de sărbătoare pentru Mănăstirea Neamț a fost rostit de arhimandritul Benedict Sauciuc, sterețul mănăstirii.

La finalul slujbei, Obștea Mănăstirii Neamț, dar și credincioșii prezenți, au primit binecuvântarea ierarhilor.

Comentarii Facebook


Știri recente