Sfântul Mare Mucenic Gheorghe cinstit la Caransebeş

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost cinstit în mod deosebit la Catedrala istorică din Caransebeş, deoarece acest sfânt locaş joi, 23 aprilie, şi-a sărbătorit ocrotitorul. Sărbătoarea a început la orele dimineţii printr-o procesiune de la Reşedinţa episcopală până la vechea catedrală „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din localitate. Aici, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie. La slujbă au fost prezenţi un număr mare de credincioşi, dar şi elevi seminarişti şi studenţi teologi de la cele două instituţii teologice din Caransebeş.

În acest an împlinindu-se 150 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Caransebeşului, chiriarhul a săvârşit la final şi o slujbă de pomenire pentru toţi ierarhii, preoţii, profesorii de teologie, care au păstorit şi au activat în Eparhia Caransebeşului, dar şi pentru toţi ctitorii şi binefăcătorii catedralei istorice. Pentru frumoasa activitate şi misiune pe care o desfăşoară părintele paroh Teodor Dănuţ Coste la această biserică, Preasfinţitul Părinte Lucian i-a acordat Ordinul eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea” clasa a II-a pentru clerici. Răspunsurile liturghice au fost date de Corul Catedralei istorice „Gheorghe Dobreanu”.

După săvârşirea Sfintei Liturghii au fost evocate momentele cele mai importante din trecutul Catedralei istorice a Caransebeşului, întronizări de episcopi, vizite patriarhale şi ale şefilor de stat, deoarece această sărbătoare se înscrie anul acesta, în săptămâna „Credinţei şi culturii” în Caraş-Severin, în care Episcopia Caransebeşului fiind într-un an jubiliar, organizează numeroase activităţi religioase, culturale şi artistice.

„Ne-am bucurat să fim astăzi în număr mare la Sfânta Liturghie solemnă, la hramul Catedralei istorice ocrotite de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Acest locaş de cult a găzduit cele mai importante evenimente din viaţa bisericească, spirituală şi culturală a Banatului de munte, fiind un reper pentru toţi episcopii, protopopii, profesorii de teologie, preoţii şi credincioşii care au vieţuit şi s-au rugat pe aceste meleaguri”, a arătat Preasfinţitul Părinte Lucian.

Catedrala istorică „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Caransebeş are o istorie bogată, cu realizări şi evenimente importante pentru Caransebeş şi pentru trecutul întregului Banat. În această catedrală au fost instalaţi toţi episcopii Caransebeşului, iar până la reînfiinţarea Eparhiei în anul 1994 a fost singura biserică ortodoxă pentru credincioşii din Caransebeş. Ridicată pe locul unei mănăstiri din lemn, datată din 1444, biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” a avut în apropiere prima şcoală de diaconi din zona Banatului Montan, tot aici închegându-se şi prima bibliotecă a oraşului. (Articol semnat de Diac. Pavel Canea şi Darius Herea)

Comentarii Facebook


Știri recente