Sfântul Mare Mucenic Artemie

Duminică, 20 octombrie, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Mare Mucenic Artemie. Anul acesta, moaștele Sfântului Mucenic Artemie vor fi aduse de la Mănăstirea Căldărușani la Catedrala Patriarhală cu ocazia sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. Un fragment din moaștele sale se află din prima jumătate a secolului al XVII-lea la Mănăstirea Căldărușani din București.

Sfântul Artemie a fost comandant în oastea Sfântului Constantin cel Mare și a fost martor la toate marile lui înfăptuiri. A văzut pe cer semnul Crucii, a participat la lupta de la Pons Milvius în anul 312 și, potrivit tradiției, a însoțit-o la Ierusalim pe Sfânta Elena, fiind de față la aflarea lemnului Sfintei Cruci.

După moartea Sfântului Constantin (†337), la porunca împăratului Constanțiu, Sfântul Artemie a aflat și a adus la Constantinopol moaștele Sfinților Apostoli Andrei, Luca și Timotei. Fiind apoi numit guvernator al provinciei Egiptului, ca duce și trimis împărătesc (dux, augustalis), s-a străduit pentru dezrădăcinarea idolatriei și creșterea Bisericii. Iar în timpul împăratului Iulian Apostatul, Sfântul Artemie a mers la Antiohia și l-a mustrat pe împărat pentru lepădarea de Hristos și pentru că nu a urmat credinței și purtării Sfântului Constantin cel Mare. De aceea, după ce a fost supus la chinuri, marele duce Artemie a primit moarte mucenicească prin tăierea capului, în anul 362.

Moaștele Sfântului Artemie au fost mutate la Constantinopol, în Biserica Sfântul Ioan Botezătorul – Oxia, unde erau foarte cinstite pentru darul minunat al tămăduirii bolilor, îndeosebi a diferitelor forme de hernie. Astăzi, părți din moaștele sale se află la Mănăstirea Constamonitu, din Muntele Athos, dar și în țara noastră, la Mănăstirea Căldărușani (Ilfov) și în alte sfinte locașuri.

Comentarii Facebook


Știri recente