Sfântul Ioan Gură de Aur despre Sfântul Meletie: Fericit este că a lăsat în voi o dragoste ca aceasta

În predica rostită la cinci ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Ierarh Meletie – Arhiepiscopul Antiohiei celei Mari, Sfântul Ioan Gură de Aur a vorbit despre dragostea nemăsurată pe care o aveau credincioșii din Antiohia față de păstorul lor: „Fericit este că a lăsat în voi o dragoste ca aceasta. Dar fericiți sunteți și voi că, primind acest bun al dragostei, l-ați păstrat neprihănit până acum pentru cel ce vi l-a încredințat. Bună și minunată este rădăcina, dar și fructele vrednice de această rădăcină”.

Sfântul Meletie era atât de iubit încât antiohienii de la început, de când a venit în oraș, au început să dea copiilor numele lui socotind că prin acest gest aduc în casă pe sfânt.

„Dar nu numai față de numele lui ați simțit o astfel de mare dragoste, ci și față de chipul trupului lui. Mulți au săpat icoana lui în montura inelelor, pe peceți, pe sticle, pe pereții caselor, pretutindeni, pentru ca nu numai să audă numele acela ci ca să și vadă pretutindeni chipul trupului lui și să aibă o îndoită mângâiere a plecării lui”.

Sfântul Meletie a fost cel care l-a botezat pe Sfântul Ioan Gură de Aur și unul dintre îndrumătorii lui în cele spirituale.

În același cuvânt, Sfântul Ioan istorisea contextul alungării Arhiepiscopului Meletie și modul în care s-a comportat cu cei care l-au exilat.

„Când guvernatorul trecea prin piață în trăsura lui, cu Sfântul alături, s-au pornit din toate părțile roi de pietre în capul guvernatorului (…) Ce a făcut atunci fericitul acela? Când a văzut că se aruncă cu pietre, a acoperit cu hainele lui capul guvernatorului”.

„A rușinat totodată și pe dușmanii lui, prin covârșirea bunătății sale, și a învățat și pe ucenicii săi cât de îngăduitori trebuie să fie cu cei ce le fac rău”, a spus Sfântul Ioan.

Despre chipul Sfântului Meletie, Sf. Ioan Hrisostom mărturisea: „Era cea mai mare bucurie să vezi sfântul lui chip! Nu numai când învăța, nici numai când grăia, ci chiar numai când se arăta era în stare să insufle celor ce-l vedeau toată învățătura virtuții”.

„Când s-a întors din surghiun, tot orașul s-a pornit pe cale; cei ce mergeau alături de el îi atingeau picioarele, îi sărutau mâinile, îi ascultau glasul; cei ce erau împiedicați de mulțime și-l vedeau numai de departe, primeau îndestulătoare binecuvântare din privirile lui și plecau plini de încredere”, istorisea Sf. Ioan Gură de Aur.

Sfântul Ierarh Meletie a fost contemporan cu Sfinții Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gura de Aur. El l-a botezat pe Sfântul Ioan Gură de Aur, l-a hirotonit diacon pe Sfântul Vasile cel Mare, iar în cadrul celui de-al doilea Sinod Ecumenic, l-a rânduit pe Sfântul Grigorie Teologul în scaunul patriarhal din Constantinopol.

Pentru că a fost nevoit să vorbească prin semne despre Sfânta Treime, atunci când un arhidiacon eretic i-a acoperit gura, Sfântul Ierarh Meletie este socotit ocrotitorul persoanelor cu deficiențe de auz. Mai mult, astăzi, în limbajul mimico-gestual, Sfânta Treime este închipuită prin aceleași gesturi săvârșite de sfânt în urmă cu peste un mileniu și jumătate.

Sursa: Cuvânt de laudă la cel întru Sfinți Părintele nostru Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei celei Mari, și despre râvna celor care s-au adunat la această prăznuire în Sfântul Ioan Gură de Aur: Predici la sărbători împărătești și cuvântări de laudă la sfinți, Editura IBMBOR, 2006.

Foto credit: ruicon.ru

Comentarii Facebook


Știri recente