Sfântul Ioan cel Nou a fost cinstit de mii de credincioşi la Suceava

Mii de credincioşi din toată ţara au participat în acest weekend la slujbele oficiate în cinstea Sfântului Ioan cel Nou, la Suceava.

Privegherea, Liturghia arhierească şi procesiunea din ziua sărbătorii au fost prezidate de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a vorbit în omilia duminicală despre viața creștină trăită ca o mucenicie zilnică.

Cum se arată mucenicia în viața noastră?

Ierarhul a subliniat că mucenicia în viaţa noastră se „arată și se mărturisește” potrivit Sfinţilor Părinţi prin trei aspecte: „În legătura noastră cu Dumnezeu, în legătura noastră cu aproapele, în legătura noastră cu noi înșine”.

Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a atras atenţia că „noi, în general, nu iubim nimic altceva decât pe noi înșine” şi că „a-l iubi pe celălalt este o purtare de cruce continuă”.

„A purta greutatea pe care celălalt o poartă și a lua-o de pe umerii săi și o a pune pe sufletul tău, nu este un lucru la îndemâna tuturor. Iar dacă ne privim, în al treilea rând, pe noi înșine, a fi îmbrăcat în haina pocăinței, care înseamnă schimbare radicală a felului de a înțelege lucrurile, adică a le înțelege după duhul lui Dumnezeu, nu după duhul lumii, este de asemenea un act de mucenicie”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Răspunsurile liturgice în ziua hramului au fost date de Corala Arhiepiscopiei, dirijată de părintele Lucian Tablan­ Popescu, informează doxologia.ro.

Procesiune cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a mulțumit tuturor celor prezenți la sărbătoarea municipiului Suceava, după care a avut loc procesiunea cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou.

Procesiunea s-a desfăşurat pe următorul traseu: Biserica „Învierea Domnului”- Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” – Biserica „Sfântul Gheorghe” Mirăuţi – la Biserica „Sfântul Dumitru” – Biserica „Sfântul Nicolae” – Catedrala „Naşterea Domnului” – Biserica Naşterii Maicii Domnului – Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou.

Sărbătoarea de duminică a rememorat mutarea moaştelor Sfântului Ioan cel Nou de la Cetatea Albă la Suceava.

Evenimentul a avut loc în anul 1415, sub domnia şi la iniţiativa domnitorului Alexandru cel Bun.

Ulterior, în data de 24 iunie 1589, ele au fost aşezate în noua Catedrală a Sucevei, ctitorită de Bogdan al III-lea şi fiul său, Ştefăniţă, denumită Sfântul Ioan cel Nou, după numele patronului spiritual.

Foto credit: Doina Ciobanu/Trinitas TV

Comentarii Facebook


Știri recente