Sfântul Ioan Botezătorul cinstit în centrul Capitalei

Printre locașurile de cult din Capitală care și-au sărbătorit hramul astăzi, 24 iunie 2016, în ziua sărbătorii Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, se numără și Biserica „Sfântul Ioan” – Piață din centrul Bucureștiului. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a vorbit despre personalitatea deosebit de importantă a Sfântului Ioan Botezătorul. Totodată, Preasfinţia Sa a explicat celor prezenţi că rugăciunile Sfântului Ioan au salvat lăcaşul de cult de la demolare în perioada comunistă:

Biserica aceasta se află sub ocrotirea Sfântului Ioan Botezătorul şi cred cu tărie că rugăciunile lui au ajutat această biserică ca să nu fie demolată într-un timp în care autoritatea lumească ostilă Bisericii îşi arăta altfel decât îşi arată astăzi această ostilitate. Atunci s-au dărâmat multe Biserici , iar acest lăcaş de cult se afla pe o nefericită listă a bisericilor Bucureştilor care trebuiau să dispară şi ocrotirea Sfântului Ioan Botezătorul a făcut ca ea să rămână aici.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Novac Daniel a fost hirotonit preot pe seama parohiei Pantelimon II, Protoieria Ilfov Sud.

Numeroșii credincioși prezenți la hramul Parohiei „Sfântul Ioan – Piață” au avut ocazia să cinstească moaștele Sfinților Epictet și Astion, ale Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, ale Sfântului Apostol Filip, precum și ale Sfântului Varnava de Vassa, aflate în patrimoniul bisericii.
***

Biserica Sfântul Ioan datează din anul 1766 şi este construită, de starostele de boiangii Ioniţă Croitorul, împreună cu breslaşii boiangii şi cojocari, având hramul Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Din punct de vedere arhitectural, această biserică are un stil cu influenţe de secol al XVII-lea, în formă de navă, cu absida altarului semicirculară, cu două turle şi o colonadă la intrare care formează un exonartex îngust. Catapeteasma, piesă de patrimoniu, potrivit datelor din arhiva parohială, este confecţionată în jurul anului 1711 şi a fost adusă şi montată în biserică de către generalul Arion. A fost restaurată în mai multe rânduri, cea mai recentă restaurare efectuându-se în anul 2013, de către restauratorii Erhan Ecaterina Paula şi Nicolae Catrina. Primele referiri cu privire la pictarea interiorului bisericii datează de la 1878, pictura fiind executată de pictorul Anton Serafim. Mai târziu, biserica este repictată cu ocazia restaurărilor radicale dintre anii 1939-1940. Pictura lucrată în frescă este împărţită în registre pe un fond alb de cálcio-vécchio şi este realizată de pictorul Iosif Keber. În jurul anului 1970, Olga Greceanu a spălat şi a restaurat pictura. Ultima restaurare a avut loc între anii 2010-2012 şi s-a făcut de către monahia Teodosia Ilie.

Sărbătoare la Biserica „Sfântul Ioan – Piață” din București – Basilica.ro – Agenția de presă a Patriarhiei Române

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…