Sfântul Ierarh Nicolae cinstit de timișoreni

IPS Ioan

Biserica din incinta Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara şi-a sărbătorit hramul astăzi, 6 decembrie 2016. La Sfânta Liturghie a asistat Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, care a adresat la final un cuvânt de învăţătură, informează Răzvan Fibișan, Biroul de presă al Arhiepiscopiei Timișoarei.

1

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul bizantin „Sfântul Ierarh Nicolae” al Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara.

La slujba de hram, oficiată de un sobor de preoți și diaconi, au participat: rectorul Universității, decani, cadre universitare, studenți și un număr mare de credincioși timișoreni.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a vorbit despre viața Sfântului Nicolae, marele făcător de minuni.

Sfântul Nicolae, ajutătorul cel grabnic și mijlocitorul cel prea ales către Dumnezeu, s-a născut în cetatea Patara, din părinții Teofan și Nona, oameni creștini cu stare materială bună. După plecarea părinților săi la Domnul, a început să chivernisească duhovnicește averea moștenită. Nu și-a cheltuit averea în dezmierdările lumii, ci ajutându-i pe cei în necazuri și nevoi. Nu a trecut niciodată pe lângă un orfan sau pe lângă o văduvă să nu îi mângâie. Dar, din porunca împăratului Liciniu, Sfântul Ierarh Nicolae a fost întemnițat, stând închis până după anul 313, când Sfântul Constantin cel Mare a dat libertate creștinismului, fiind, astfel, eliberat și putând sluji din nou la Sfântul Altar. Chiar dacă în temniță nu a putut sluji Dumnezeiasca Liturghie, totuși a putut săvârșit o altfel de liturghie și anume „liturghia rugăciunii”, rugându-se neîncetat lui Dumnezeu pentru păstoriții săi, a spus Mitropolitul Banatului.

După cuvântul de învățătură, părintele paroh Romeo Ionuț Dumitrașcu a mulțumit Părintelui Mitropolit Ioan pentru bucuria adusă comunității parohiale de a fi împreună cu ei la hramul parohiei. La final, Chiriarhul Banatului a apreciat frumoasa colaborare dintre Universitate și Biserică, precum și dragostea credincioșilor pentru casa lui Dumnezeu, felicitându-i, totodată, pe toți cei care poartă numele marelui ierarh.

 

Comentarii Facebook


Știri recente