Sfântul Ierarh Leontie cinstit la Mănăstirea Bogdana. IPS Pimen: Acest sfânt a rămas în conștiința localnicilor ca un ierarh rugător și milostiv

Mănăstirea Bogdana și-a cinstit astăzi ocrotitorul noii biserici a complexului monahal, pe Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți. La eveniment a fost prezent IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Numeroși credincioși din mai multe zone ale țării au participat la sărbătoarea din 1 iulie 2017, pentru a se ruga Sfântului Leontie și pentru a aduce cinstire moaștelor sale aflate în patrimoniul mănăstirii.

Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți, diaconi și stareți din Eparhie, între care s-au aflat: Pr. Petru Lupăştean, Protoiereul Protopopiatului Rădăuţi, Arhim. Iustin Dragomir, stareţul Mănăstirii Bogdana și Arhim. Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de viețuitorii obștii monahale împreună cu credincioșii din biserică.

În cuvântul de învățătură rostit, IPS Pimen a vorbit despre activitatea Sfântului Ierarh Leontie și despre calitățile sale spirituale.

Acest sfânt a rămas în conștiința localnicilor ca un ierarh rugător și milostiv. Astăzi, milostenia și activitatea filantropică se impun mai mult ca oricând, pentru că oamenii L-au părăsit pe Dumnezeu, și cine părăsește pe Dumnezeu, uită și de semeni, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

Totodată, Chiriarhul a apreciat activitatea Așezământului social Sfântul Ierarh Leontie, înființat de Arhim. Iustin Dragomir, stareţul Mănăstirii Bogdana, și a îndemnat la susținerea activităților filantropice.

Stareţul Mănăstirii a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare și pentru faptul că nu a lipsit de la acest hram în ultimii 25 ani.

În cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit un diacon și un preot. La chinonic, Corul de copii al Aşezământului Sfântul Leontie din Rădăuţi a interpretat cântări religioase.

În fiecare an, copiii de la Așezământ vin în ziua hramului să-i cânte Sfântului Leontie, ocrotitorul lor. Tot ei au pregătit, alături de corpul didactic al centrului, 450 pachete cu hrană pentru închinători, pe care le-au împărțit la finalul Sfintei Liturghii.

***

Lucrările de construcție la Biserica Sfântului Ierarh Leontie și a noului corp de chilii au fost finalizate în anul 1998. Acestea se află în imediata apropiere a bisericii vechi a așezământului, ctitorie a domnitorului Bogdan I.

† ) Sf. Ier. Leontie de la Rădăuți; Sf. Mc. doctori fără de arginți Cosma și Damian, cei din Roma

Sfântul Leontie s-a născut în secolul al XIV-lea, în Rădăuţi, din părinţi creştini dreptmăritori. De tânăr a intrat în cinul monahal la Mănăstirea Bogdana din Rădăuţi, primind numele de Lavrentie. Mai târziu, s-a retras în sihăstrie, pe Valea Putnei, unde se nevoiau mulţi călugări îmbunătăţiţi, care l-au îndrumat în viaţa duhovnicească.

Comentarii Facebook


Știri recente