Sfântul Filimon, Ocrotitorul actorilor, prăznuit la Râmnicu Vâlcea

Biserica Ortodoxă l-a pomenit în această duminică pe Sfântul Mucenic Filimon. Sinaxarul zilei spune că acesta era „cu meşteşugul comediant”, adică actor și a fost martirizat de împăratul Dioclețian în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor. La Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie. Ierarhul a rostit cu acest prilej și „Rugăciunea de binecuvântare a actorilor”, în prezența mai multor artiști de teatru și film, din București și Râmnicu Vâlcea, informează TRINITAS TV.

Inițiativa de consacrare a Sfântului Filimon ca ocrotitor al celor care și-au dedicat activitatea scenei și filmului a aparținut unui grup de actori creștini, la începutul anilor 90.

„În urmă cu mai mulţi ani, atunci când Biserica era păstorită de Patriarhul Teoctist, mai mulţi actori au mers la el şi i-au cerut ca Sfântul Filimon să devină ocrotitorul lor pentru că era unul dintre ei. De aceea, în această zi am ales ca la sfânta catedrală din Râmnic să facem o rugăciune specială de binecuvântare pentru actorii care au venit fie din Bucureşti, fie de la cele două teatre din Vâlcea”, a spus ÎPS Părinte Varsanufie.

Slujba de recunoaștere a Sfântului Mucenic Filimon ca ocrotitor al artiștilor a fost săvârșită la 25 iunie 1995.

Comentarii Facebook


Știri recente