Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir cinstit în Episcopia Caransebeșului

Sâmbătă, 25 octombrie, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului s-a aflat în mijlocul credincioşilor din cartierul caransebeşean Nord. Cu acest prilej, ierarhul, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Sf. Mare Mucenic Dimitrie”, după cum aflăm de la Diac. Pavel Canea şi Darius Herea. Pe tot parcursul slujbei, credincioşii prezenţi au avut posibilitatea să se închine la o părticică din moaştele Sf. Dimitrie aduse încă din ajun de la Timişoara. La slujbă au participat un număr însemnat de credincioşi. În cadrul Sfintei Liturghii chiriarhul a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Manuel Boran, care va sluji la Catedrala episcopală din Caransebeș. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului. Biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Caransebeș deserveşte credincioşii caransebeşeni din cartierul „Nord” şi din zona „Cazărmii”.

„Astăzi, ca o înainte-prăznuire, am săvârșit Sfânta Liturghie și împreună cu credincioșii de aici l-am cinstit pe Sfântul Dimitrie, ocrotitorul acestei biserici. Ne bucură foarte mult că într-o zi de sâmbătă, o zi obișnuită, foarte mulți credincioși s-au împărtășit cu Sfintele Taine. Toate acestea arată că la această parohie din Caransebeș avem o Biserică vie, dinamică și lucrătoare”, a arătat Preasfințitul Părinte Lucian.

În continuare ierarhul înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit o slujbă de Te Deum cu prilejul Zilei Armatei în Parcul Dragalina, din centrul civic al oraşului Caransebeş. La manifestare au luat parte autorități centrale, județene și locale, cadre militare active şi în rezervă. Manifestarea a continuat prin depunerea de coroane la statuia eroului General Ioan Dragalina şi s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare.

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir și Schitul Nicolinț și-a sărbătorit ocrotitorul. Cu acest prilej duminică, 26 octombrie, Sfânta Liturghie a fost săvârșită, din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, de către părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

La Sfânta Liturghie au participat un număr însemnat de credincioși, dintre care foarte mulți la momentul potrivit s-au împărtășit cu Dumnezeieștile Taine. Potrivit tradiției bănățene, la finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată o slujbă de mulțumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra credincioșilor prin binecuvântarea colacului și a prinoaselor.

Schitul Nicolinț a fost amenajat într-un fost pichet grăniceresc de la frontiera cu Serbia, în anul 2003, la iniţiativa părintelui protopop al Oraviţei, Ion Văran. În scurtă vreme, Schitul Nicolinţ a devenit pentru credincioşii din zonă un reper spiritual, terenul şi clădirile schitului au fost donate Episcopiei Caransebeşului de către Ministerul de Interne. În interiorul clădirii s-a amenajat un paraclis iar în exteriorul clădirii s-a organizat o gospodărie anexă pentru creşterea păsărilor şi o magazie.La data de 30 octombrie 2009 a fost târnosit paraclisul schitului, iar în 24 septembrie 2010 s-a sfinţit pictura prin grija Întâistătătorului Eparhiei, Preasfinţitul Lucian.

Comentarii Facebook


Știri recente