Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou cinstit la Mănăstirea Chiajna

În fiecare an, la 5 mai, Biserica Ortodoxă îl cinsteşte pe Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou. În ziua sa de prăznuire, Sfântul Cuvios Mucenic Efrema fost cinstit şi la Mănăstirea Chiajna (Giuleşti, Sectorul 6 Bucureşti, Cartierul Giuleşti Sârbi, Drumul Săbăreni nr 172.), aici aflându-se un fragment din moaştele sfântului, potrivit protoieriasector6capitala.ro.

Slujba Privegherii

Programul liturgaic a început încă din ajunul sărbătorii, luni, 4 mai, cu Slujba Privegherii. Răspunsurile la strană au fost oferite de grupul psaltic “Nectarie Protopsaltul”.

„La Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului şi Sfântul Cuvios Ioan Iacob Romanul – Chiajna-Giuleşti din Protoieria Sector 6 Capitală a fost săvârşită lunea această, în ajunul zilei de 5 mai, începând cu orele 17:00 Slujba Privegherii (Vecernia mare cu Litie şi Utrenia) în cinstea Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou, Făcătorul de minuni şi Grabnic Ajutătorul, deoarece aici se află, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, spre permanentă închinare, un fragment din moaştele Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou”, după cum a precizat părintele stareţ Protos. Athanasie Bădulescu.

Sărbătoarea Sfântul Cuvios Mucenic Efrem

Marţi, 5 mai 2015, în ziua sărbătorii Sfântului Sfântul Cuvios Mucenic Efrem, a fost oficiat Acatistul sfântului, urmat de slujba Sfintei Liturghii, la care au participat sute de credincioşi.

După cum ne-a transmis părintele stareţ Protos. Athanasie Bădulescu,la Sfânta Liturghie au slujit alături de stareţul mănăstiri şi preacucernicii părinţi: Pr. Emanuel Ganciu, paroh al Bisericii din Jilava – Ilfov şi Pr. Emilian Bărbătuşi slujitor la Biserica Sf.Ioan Iacob Hozevitul din Baltă Albă-Titan.

Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou

În fiecare an, la 5 mai, Biserica Ortodoxă îl cinsteşte pe Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou, salvatorul celor deznădăjduiţi şi vindecătorul celor grav bolnavi. Născut la 14 septembrie 1384, în ziua praznicului Înălţării Sfintei Cruci, în cetatea Trikala din Grecia, a primit la botez numele de Constantin. De la frageda vârstă de numai 14 ani, a intrat vieţuitor la Mănăstirea „Buna Vestire“, de pe Muntele Neprihăniţilor, în apropiererea localităţii Néa Makri. Aici a fost tuns în monahism primind numele de Efrem. După mai bine de 27 de ani de vieţuire curată, blândeţe şi smerenie a primit marele dar al preoţiei.

În ziua de 14 septembrie 1425, a fost luat rob de către otomani şi vreme de opt luni şi jumătate a fost supus la chinuri groaznice, chiar în curtea mănăstirii sale, pentru a se lepăda de credinţa în Hristos, Domnul. A murit la 5 mai 1425, după ce a fost pironit de un copac, cu capul în jos, și i s-a străpuns pântecele cu un lemn aprins.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit în şedinţa din 22 mai 2014, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a hotărât înscrierea în Calendarul Bisericii Ortodoxe Române a Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou, canonizat de Patriarhia Ecumenică de Constantinopol.

A doua zi de prăznuire a Sfântului Cuvios Efrem cel Nou, este pe 3 ianuarie, ziua aflării cinstitelor sale moaşte, în anul 1950.

Comentarii Facebook


Știri recente