Sfântul Cuvios Irodion, prăznuit la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare

Sfântul Cuvios Irodion a fost prăznuit duminică, 3 mai, la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare, al cărui Ocrotitor spiritual este. Cu acest prilej, un sobor de preoţi a săvârşit Sfânta Liturghie la Biserica cu hramul “Sfântul Irodion de la Lainici”, a precizat Gabriela Firu.

În cadrul evenimentului religios a avut loc o procesiune cu icoana Sfântului Ocrotitor, cu plecare de la paraclisul „Sfântul Vasile cel Mare” până la biserica spitalului, la care au participat cadre medicale, printre care si ec. Viorel Oprescu, directorul instituției, pacienţi şi alţi credincioşi.

”Azi, în duminica a IV-a după Învierea Domnului și în ziua de prăznuire a Sfântului Irodion de la Lainici, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, am săvârșit împreună cu un sobor de preoți și diaconi Sfânta Liturghie la Biserica Spitalului de Psihiatrie de la Poiana Mare, așezământ care ii poate numele celui numit de către Sfântul Calinic ”Luceafărul de la Lainici”. Mare rugător, cu profundă vocație monahală și fine trăsături pedagogice, Sfântul Irodion s-a arătat pilda de virtuți alese încă din timpul vieții, dar și acum, rămâne un reper solid pentru noi toți”, a subliniat părintele Constantin Mladin, inspector social în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei.

Sfântul Irodion de la Lainici, canonizat în anul 2011, a fost declarat un an mai târziu Ocrotitor al Spitalului de Psihiatrie Poiana Mare, cu aprobarea consiliului de administraţie al unităţii medicale.

„Mai mult ca oricând putem aplica în viața de zi cu zi răbdarea, iubirea și empatia de care a dat dovadă, chiar aici, în acest loc al patimilor trupești și sufletești deopotrivă, în acest loc de tratare a neputințelor și traumelor apropiaților noștii, în care vedem de câta iubire este nevoie ca sa-l tratezi pe cel care este în suferință. Atât cadrele medicale cât și preotul misionar deopotrivă au un rol edificator în păstrarea demnități și reabilitarea celor ce-si căuta sănătatea, dar acestea nu se pot realiza decât păstrând modelele și reperele vii și reale ale sfinților viețuitori, așa cum este și cea a Sfântului Ocrotitor al acestui așezământ, Sfântul Irodion de la Lainici, care nu a ezitat să trimită în timpul Războiul de Independență de la 1877-1878 aproape toți monahii de la Lainici pentru a se înrola ca sanitari pentru răniții din spitale care veneau de pe front. Deși lucrările nu s-au încheiat la acest frumos lăcaș de cult, construit integral din lemn, în stil tradițional, aici s-a evidențiat strădania și osteneala preacucernicului părinte Dudău Florin Tinel, preotul misionar ce deservește Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare. Așa cum încă din timpul vieții Sfântul Irodion s-a arătata făcător de minuni, fie ca rugăciunile înălțate să aducă și acum bucurie și tămăduire tuturor ce trec pragul acestei ”vasiliade” a secolului XXI, dar și iubirea, pasiunea și dăruirea cadrelor medicale puse în slujba aproapelui”, a adăugat părintele Constantin Mladin.

Comentarii Facebook


Știri recente