Sfântul Calinic de la Cernica sărbătorit în Mitropolia Olteniei

Credincioșii din Mitropolia Olteniei sărbătoresc duminică, 19 mai 2013, un an de la aducerea în Oltenia a moaștelor Sfântului Calinic de la Cernica. Aducerea raclei cu sfintele sale moaște în Mitropolia Olteniei pentru o săptămână, 28 aprilie – 5 mai 2012, s-a făcut la inițiativa Înalt Preasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, după cum a precizat Gabriela Popescu.

Sinodul Mitropoliei Olteniei a hotărât ca Duminica Mironosițelor să fie dedicată aducerii în Oltenia a moaștelor Sfântului Ierarh. Cu acest prilej, în predicile lor, preoții vor face referire la modelul de viață și activitate pastoral – misionară reprezentat de Sfântul Calinic pentru toți credincioșii.

„În rânduiala bisericească va fi înscrisă și această dată comemorativă, memorială, a aducerii moaștelor Sfântului Calinic, pentru a rămâne peste veacuri în conștiința credincioșilor din Oltenia această binecuvântare a lui Dumnezeu, prin care Sfântul Ierarh Calinic a bucurat și a dat un sens nou vieții duhovnicești de pe aceste meleaguri. Așadar, în Duminica Mironosițelor, vom reaminti tuturor preoților, ostenitorilor din mănăstiri și tuturor credincioșilor, că, în zilele noastre, prin lucrarea lui Dumnezeu, am fost binecuvântați de Sfântul Ierarh Calinic, căci, pe unde sfântul trece, sfințește, binecuvintează, înnoiește și dăruiește un nou sens vieții. Sfântul Ierarh Calinic reprezintă pentru Oltenia o mare bucurie și, în același timp, prilej de rugăciune, meditație și fericire duhovnicească, pentru că a fost episcop, slujitor, sfințitor și, după cum este cunoscut, viața lui sfântă și bineplăcută lui Dumnezeu s-a arătat în toate momentele păstoririi sale. De la instalarea la Craiova, apoi ca episcope la Râmnic și pretutindeni în această Mitropolie, Sfântul Calinic și-a arătat pe deplin legătura sa cu Dumnezeu în tot ceea ce a făcut”, a spus IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei.

Sfântul Calinic a reușit, ca stareț la Cernica și apoi ca episcop al Episcopiei Râmnicului – Noul Severin (1850-1868), să contribuie prin viața sa aleasă la tezaurul spiritualității ortodoxe românești. Cele două căi pe care marele ierarh și cărturar le-a urmat în viața sa pământească au fost rugăciunea și munca, fiind mereu într-o continuă luptă cu oamenii stăpânirii și cu timpul, pentru a îmbunătății viața spirituală a păstoriților săi prin ridicarea de biserici, așezăminte culturale și de interes public. Sfântul Calinic a fost ocrotitorul mănăstirilor, a ridicat Mănăstirea Frăsinei, unde a instaurat o rânduială sfântă, rămasă până astăzi, ca acolo să nu intre parte femeiască, pentru ca monahii să aibă mai multă râvnă și apropiere de Dumnezeu.

Comentarii Facebook


Știri recente