Sfântul Calinic cinstit la Mănăstirea Cernica

Sute de credincioși au participat joi, 11 aprilie 2013, la Sfânta Liturghie de la Mănăstirea ilfoveană Cernica, oficiată în cinstea Sfântului Ierarh Calinic. Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat Sfânta Liturghie în lăcașul de cult ctitorit de sfântul Ierarh Calinic.

În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a evocat viața și virtuțile de care Sfântul Calinic s-a învrednicit.

„Sfântul Ierarh Calinic este ocrotitorul nostru al tuturor, este povățuitorul monahilor cărora le-a dat pildă de ascultare și de sfințenie, este povățuitorul preoților și al ierarhilor prin pilda vieții sale desăvârșită, dar este și corotitorul celor care vin la această sfântă mănăstire și cer ajutorul lui pentru că, necontenit de când sfintele sale moaște au fost așezate în racla ce se păstrează în biserică, au izvorât pentru toți cei care i-au cerut ajutorul multe tămăduiri, vindecări și sufletești și trupești. Viața Sfântului Calinic ne învață pe fiecare dintre noi să-l iubim mai întâi de toate pe Dumnezeu, cu toată ființa noastră, să ascultăm pe Dumnezeu, nu numai împlinind poruncile sale, dar și făcându-ne pildă prin viețuirea noastră așa cum el s-a făcut pildă și mai ales să-l cunoaștem pe Dumnezeu, venind la Sfânta Biserică, ascultând dumnezeieștile slujbe, citind din Sfintele Scripturi. De asemenea, Sfântul Ierarh Calinic ne învață cât de mare este ajutorul sfinților atunci când cineva cere mijlocirea lor înaintea lui Dumnezeu”, a spus Preasfinția Sa, potrivit Radio TRINITAS.

Sfântul Calinic a fost un neobosit organizator, constructor și restaurator de biserici. În mai puțin de doi ani a reușit să ducă la bun sfârșit lucrările de restaurare și pictare ale bisericii „Sfântul Nicolae” de pe ostrovul mare de la Cernica. Pentru calitățile sale, mitropolitul Dionisie Lupu l-a cinstit pe 9 aprilie 1820 pe starețul Calinic cu vrednicia de arhimandrit. Poate cea mai importantă ctitorie a sa a fost Biserica „Sfântul Gheorghe”, zidită între anii 1831-1832, refăcută în anul 1838, în urma unui cutremur, moaștele sale fiind așezate, spre cinstire, în această biserică.

Pentru curăția vieții Ierarhului Calinic, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât trecerea lui în rândul sfinților. Festivitățile proclamării solemne a canonizării au avut loc la Mănăstirea Cernica în zilele de 21 și 23 octombrie 1955. Prăznuirea a fost fixată la data trecerii sale la Domnul, 11 aprilie, și tot atunci au fost alcătuite și slujbele de pomenire ale Sfântului, precum și viața sa și felul zugrăvirii icoanei.

Comentarii Facebook


Știri recente