Sfântul Apostol Andrei sărbătorit de arădeni

În ziua de prăznuire a Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, şi a Sfântului Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei, 30 noiembrie 2015, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie arhierească în noua Catedrală arhiepiscopală din Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi, a precizat Protos. Iustin Popovici.

În cuvântul de învăţătură rostit sub titlul „Misiune apostolică”, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a pus în lumină lucrarea săvârşită de Sfântul Apostol Andrei şi de Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, în pământul ţării noastre, după cum este prezentată pe paginile de istorie bisericească şi naţională. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre misiunea celor doi mari sfinţi pentru propăşirea Bisericii strămoşeşti.

La momentul rânduit, un număr foarte mare de credincioşi, tineri şi copii, s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Domnului.

Înaltpreasfinţia Sa, la finalul Sfintei Liturghii, a urat tuturor celor care poartă numele de Andrei sau Andreea multă sănătate, propăşire în toate faptele cele bune şi să trăiască întru mulţi şi binecuvântaţi ani.

Pomenirea Sfântului Apostol Andrei – sărbătoare legală în România

În urma numeroaselor demersuri ale Bisericii Ortodoxe Române ca sărbătoarea aceasta să devină sărbătoare naţională a ţării, în anul 1997, are loc înscrierea cu aprobarea Sfântului Sinod a Sfântului Apostol Andrei ca fiind «Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României». În anul 2001, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat ziua de 30 noiembrie sărbătoare națională bisericească. După multe demersuri făcute la autoritățile de stat în 2008 și în 2011 s-a reușit ca în anul 2012 prin Legea nr. 147 din 23 iulie 2012 Parlamentul României să declare această dată de pomenire a Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. Cu un an înainte, în octombrie 2011, Cinstitul Cap al Sfântului Apostol Andrei a fost adus a doua oară în România, la București, de hramul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou.

Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei

Andrei Şaguna a fost unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române din Transilvania, în decursul secolului al XIX-lea. In ziua de 21 iulie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat canonizarea mitropoliţilor Transilvaniei Andrei Şaguna (30 noiembrie) şi Simion Ştefan (24 aprilie).

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…