Sfântul Apostol Andrei celebrat la Patriarhia Ecumenică

Conform tradiției constantinopolitane, Patriarhia Ecumenică și-a cinstit miercuri, 30 noiembrie 2016, întemeietorul și ocrotitorul ei, pe Sfântul Apostol Andrei cel Întâi Chemat, anunţă Amen.gr.

Cu acest prilej, Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, a prezidat Sfânta Liturghie, la care au conslujit Mitropoliții Iacov de Prinkiponnison (Insulele Principilor), Iosif de Proikonissos, Meliton de Filadelfia, Dimitrie de Sevastia, Irineu de Myriofytos și Peristasis, Hrisostom de Mira, Vasile de Konstantia și Ammochostos, Emmanuel de Franța, Ghenadie de Sassima, Amfilohie de Adrianoupole, Gerasim de Petra și Cheronnisos și Gheorghe de Karpenision.

Au asistat ierarhi ai Patriarhiei Ecumenice, reprezentanți ai Vaticanului, reprezentanți ai statului grec și alte oficialități.

Cuvântul festiv a fost rostit de Mitropolitul Maxim de Silivria. În deschiderea mesajului, Mitropolitul Silivriei a subliniat activitatea de propovăduire a Evangheliei desfășurată de Sfântul Apostol Andrei și faptul că Evanghelia reprezintă viața Bisericii.

De asemenea, a afirmat că „Domnul nostru Iisus Hristos Și-a trimis Ucenicii să propovăduiască [n.n. Evanghelia] în lumea idolatră de atunci. Astăzi, Biserica Ortodoxă este chemată să vestească mesajul Evangheliei într-o lume în care predomină indiferenţa religioasă”.

Făcând referire la Sfântul şi Marele Sinod, convocat anul acesta în insula Creta, Mitropolitul Maxim a notat faptul că acesta „a făcut referire la provocările contemporane, la ideologia secularizării, dezvoltarea ştiinţelor şi tehnologiei” şi că demonstrat că „Biserica nu poate rămâne la în afara discuţiilor cu privire la unele aspecte antropologice, morale şi existenţiale atât de importante” care se referă la bioetică şi genetică (vezi Enciclica Sfântului şi Marelui Sinod).

În cuvântul festiv, s-a făcut referire şi la misiunea Patriarhiei Ecumenice de a sluji unităţii Bisericilor Ortodoxe ca eveniment de comuniune şi unanimitate, lucru arătat prin convocarea Sfântului şi Marelui Sinod.

Mitropolitul Smirnei a luat act de prezenţa delegaţiei romano-catolice la sărbătoarea Bisericii Constantinopolului – Noii Rome, corelând acest eveniment cu legătura trupească şi spirituală a celor doi Apostoli întemeietori, Sfinţii Petru şi Andrei.

Cuvântul a fost încheiat prin invocarea mijlocirilor Sfântului Apostol Andrei cel întâi-chemat pentru sprijinirea Patriarhiei Ecumenice şi pentru binele întregii Biserici şi al tuturor oamenilor.

La finalul Sfintei Liturghii, cardinalul Kurt Koch, preşedintele Consiliului Pontifical pentru promovarea unităţii creştine, a dat citire mesajului papei Francisc adresat Patriarhului Ecumenic Bartolomeu.

În mesajul său, papa Francisc face referință la mesajul de unitate rezultat în urma Sfântului şi Marelui Sinod din Creta, pe care îl definește ca „izvor de adevărată încurajare”. Papa laudă inițiativele Patriarhului Bartolomeu în favoarea dialogului, conștient fiind de dificultățile prezente pe drumul spre unitate.

În continuare, papa apreciază importanţa dialogului teologic şi, în special, a opiniei comune cu privire la relaţia dintre sinodalitate şi primat în primul mileniu.

În final, papa Francisc a reamintit de întâlnirea Patriarhului Bartolomeu în Assisi, pe care a considerat-o o oportunitate de a adânci relaţiile de prietenie, care se exprimă printr-o viziune comună asupra marilor probleme care afectează viaţa Bisericii şi societatea. În încheierea mesajului, papa a adresat urări de pace, sănătate şi binecuvântări Patriarhului Ecumenic şi celor încredinţaţi lui spre păstorire.

Comentarii Facebook


Știri recente