Sfânta Muceniță Tatiana sărbătorită la Catedrala Mitropolitană din Craiova

Moaștele Sfintei Mucenițe Tatiana au fost purtate, ieri, într-o procesiune în jurul Catedralei Mitropolitane din Craiova. La manifestarea religioasă au fost prezenți credincioși din toate zonele țării.

„Procesiunea cu Sfintele Moaște a fost urmată de slujba Vecerniei cu Litie oficiată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu Popa, de către părintele Răzvan Tismonariu, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Astăzi, în ziua praznicului Sfintei Mucenițe, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de către Înaltpreasfințitului Părinte Irineu Popa Mitropolit al Olteniei. Moaștele Sfintei Mucenițe Tatiana, mai precis capul acesteia, a fost adus de către boierii Craiovești la mănăstirea Bistrița, de la Constantinopol în anul 1453, iar de aici a fost mutat de către Sfântul Domnitor Neagoe Basarab la Biserica Domnească din Curtea de Argeș. După reorganizarea Mitropoliei Olteniei la începutul anilor 1850, capul Sfintei a fost depus mai întâi la Episcopia Râmnicului și apoi adus la Catedrala Mitropolitană Sfântul Dumitru din Craiova unde se găsește și astăzi”, relatează din Craiova, Gheorghe Cioiu, corespondentul Radio TRINITAS în Arhiepiscopia Craiovei.

Sfânta Muceniță Tatiana a trăit în Roma, în secolul al III-lea și a suferit moarte martirică pentru credința în Hristos în timpul persecuției din vremea împăratului Alexandru Sever. Sfânta Muceniță Tatiana s-a născut din părinți credincioși. Tatăl ei a fost de trei ori guvernator și se bucura de multă cinste în Senatul Roman fără a se știi că era creștin. Sfânta Tatiana a crescut fericită în casa părinților ei cu bunăvoință și cu frică de Dumnezeu. Ajunsă la vârsta adolescenței nu a vrut să se mărite ci își petrecea viața în curăție și în dragoste lui Hristos, Mirele vieții veșnice. Părinții ei au binecuvântat această hotărâre așa că Tatiana, cu și mai mare râvnă slujea Domnului. Atât de mare erau virtuțile ei încât s-a învrednicit și de cinstea de a fi diaconiță în Biserica din Roma după rânduielile de atunci ale Bisericii. Vremea în care a trăit Sfânta Tatiana nu era una dintre cele mai fericite pentru creștini, era vremea persecuțiilor împăraților păgâni ai Romei în timpul cărora nenumărați creștini au suferit chinuri sălbatice și moarte martirică pentru credința lor. Una dintre aceste prigoane a fost pornită și de împăratul Alexandru Sever. Acum a fost prinsă și Tatiana care l-a mărturisit cu bărbăție pe Hristos.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente