Sfântă liturghie arhierească oficiată în Parohia Pietrişurile

Enoriaşii parohiei cu hramurile „Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil“ şi „Pogorârea Sfântului Duh“ – Pietrişurile din localitatea Costeşti, Protopopiatul Paşcani, l-au avut în mijlocul lor duminica trecută pe Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a oficiat Sfânta Liturghie şi a ţinut cuvânt de învăţătură. Slujba arhierească a avut loc şi cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la sfinţirea bisericii din această localitate, informează “Ziarul Lumina”.

Sute de credincioşi au participat duminica trecută la Sfânta Liturghie săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan în parohia cu hramurile „Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil“ şi „Pogorârea Sfântului Duh“ – Pietrişurile din localitatea Costeşti. În timpul slujbei, tânărul diacon Dorel Pavel a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Tufeşti, iar părintele Bogdan Andrei Mocanu a fost hirotesit duhovnic.

Mai multe detalii despre slujirea arhierească de duminică ne-a oferit părintele Pavel Postolachi, protoiereul Protopopiatului Paşcani: „În Duminica a 28-a după Rusalii, a Sfinţilor Strămoşi, 14 decembrie 2014, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a oficiat Sfânta Liturghie la Parohia Pietrişurile din Protopopiatul Paşcani. Acest sat mic – Pietrişurile, format din credincioşi evlavioşi, harnici şi darnici, s-a constituit într-o parohie nouă după anii 1990, fiind desprinsă din Parohia Costeşti. Acum opt ani, a fost rânduit spre slujire la noua comunitate înfiinţată tânărul preot Gheorghe Muraru, care s-a ocupat atât de latura pastoral-misionară, cât şi de partea administrativă a parohiei, efectuând reparaţia capitală a locaşului de cult parohial, căruia i-a adăugat un pridvor, desăvârşind pictura interioară, construind o casă parohială şi amenajând o curte frumoasă, cu alei. Ca urmare a acestor lucrări, pe data de 2 septembrie 2012, biserica a fost resfinţită, după aproape 200 de ani, de către Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. La slujba arhierească de duminica trecută, biserica a fost arhiplină de credincioşi, care au trăit înălţător actul liturgic. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de 40 de adolescenţi, îmbrăcaţi în frumoase costume tradiţionale. În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul a accentuat faptul că în aceste zile, înainte de sărbătoarea Naşterii Domnului, toţi suntem chemaţi la o cină împărătească, pregătită de Însuşi Domnul. Participarea la această cină începe încă din această viaţă, urmând a fi desăvârşită în viaţa veşnică. În continuarea cuvântului, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a atras atenţia asupra a trei categorii de oameni, care, din pricina abuzului de avere, a abuzului de putere şi a abuzului de plăcere, refuză invitaţia Împăratului, pierzând participarea la Cina cea dumnezeiască. În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan l-a hirotonit întru preot pe tânărul diacon Dorel Pavel pe seama Parohiei Tufeşti şi a oferit darul duhovniciei părintelui Bogdan Andrei Mocanu. La sfârşitul slujbei arhiereşti, au fost împărţite daruri din partea Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei atât copiilor care au cântat la strană, cât şi celorlalţi copii din biserică“.

Comentarii Facebook


Știri recente