Sfântă Liturghie arhierească la Mănăstirea Polovragi

În Duminica a 29-a după Rusalii, din 18 ianuarie 2015, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Polovragi din judeţul Gorj. Răspunsurile la strană au fost de Grupul psaltic al Catedralei mitropolitane din Craiova, a precizat Profesor Vasile Gogonea.

“În recunoștință și mulțumire, reuşeşti să-L introduci pe Dumnezeu în sufletul tău”

În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu a evidențiat faptul că marea bogăție sufletească și morală a vieții omului este recunoștința, pentru că: “În recunoștință, nu mai judeci pe nimeni! Samarineanul n-a judecat pe ceilalți! În recunoștință, nu te mai mânii pe nimeni! Pentru că în recunoștință, te vezi cel mai mare păcătos. În recunoștință, te vezi pe tine, cine ai fost și ce ești. În recunoștință și mulțumire, cu stăruință, reuşeşti să-L introduci pe Dumnezeu în sufletul tău. Și acea rugăciune este bine primită de Dumnezeu și ascultată, pentru că este o rugăciune a smereniei, o rugăciune a împlinirii, o rugăciune a comuniunii cu Dumnezeu. Așadar, în această rugăciune, găsim și închinarea. Adică, ceea ce facem noi în biserică. Adică, metaniile noastre. Ce-a făcut cel vindecat? A venit și s-a aruncat la picioarele Domnului, a făcut metanie, I-a cerut Domnului milostivire. S-a atins de picioarele Domnului, așa cum noi, de fiecare dată în rugăciunile noastre, vrem să ne apropiem de Dumnezeu, să-L atingem, ca El să veselească inimile noastre triste, tulburate de grijile și greutățile vieții. Și atunci când Domnul se atinge de noi, deodată dispare ceața, întunericul, dispare tot ceea ce este rău în viața noastră! Pe cel mulţumitor Domnul l-a fericit și l-a trimis ca să fie vestitor al poruncilor Sale. Să arate tuturor, cât de mult bine i-a făcut Domnul, și desigur, cel vindecat, învestit cu o asemenea putere, dăruit cu asemenea har, lucrează în continuare în numele Domnului, pentru că are, nu numai vindecare, are și recunoștință și mulțumire și putere. Așadar, fraților și surorilor – a conchis în spusele Sale Mitropolitul Olteniei – avem astăzi, în Evanghelia Sfântului Luca, de învățat fiecare dintre noi, preoți, episcopi, credincioși, călugări și călugărițe, cum trebuie să ne vindecăm ascultarea, cum trebuie să ne vindecăm simțul acesta al auzului, cum trebuie să-I răspundem Lui Dumnezeu, și apoi, cum trebuie să mulțumim pentru toate câte ne-a dat nouă! Facă, dar, Milostivul Dumnezeu, să reverse Harul Său peste noi și să ajungem la ascultarea credinței și la Slava cea neînserată a Împărăției Sale, Amin”!

La final, Maica Stareță Evghenia, împreună cu maicile ostenitoare ale sfântului lăcaș, au oferit oaspeților o bineprimită gustare a darurilor servite în trapeza mănăstirii!

Comentarii Facebook


Știri recente