Sf. Siluan Athonitul, model pentru cei care vor să se apropie de Dumnezeu – Episcopul Siluan al Ungariei

„Trăind aparent o viață monahală obișnuită, simplă și nebăgată în seamă de cei din jur, Sfântul Siluan a avut în lăuntrul său o experiență duhovnicească profundă, care poate să fie benefică multor creștini, doritori de a se apropia mai mult de Dumnezeu”, a spus luni Episcopul Siluan al Ungariei în Catedrala Episcopală din Giula.

Sfântul Siluan Athonitul (1866-1938) a fost un monah ortodox rus, viețuitor la Sfântul Munte Athos.

Cu prilejul pomenirii acestui sfânt, Preasfinţitul Părinte Siluan a oficiat în ajunul sărbătorii Vecernia cu Litie, iar în ziua Praznicului Sfânta Liturghie.

În omilia rostită în timpul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop a evidenţiat „însemnătatea și actualitatea vieții și a modelului Sfântului Siluan Atonitul care s-a născut într-o familie tradițională numeroasă, cu 7 copii (5 băieți și 2 fete), într-un sat din Rusia, în anul 1866”.

„Sfântul Siluan Athonitul a avut o fire blajină și l-a căutat de mic pe Dumnezeu, dar această căutare nu a rămas tot timpul la fel de stăruitoare”.

„A trăit apoi viața obișnuită a oricărui tânăr de vârsta sa, cu toate cele ce cuprinde ea, iar mai apoi a regăsit intensitatea chemării divine care îl duce spre Sfântul Munte Athos, după încheierea serviciului militar, unde a și rămas, ca monah, până la sfârșitul vieții sale, întâmplată în anul 1938”, a explicat Preasfinţia Sa.

Sfântul Siluan Atonitul a fost trecut în rândul Sfinților prin actul de canonizare al Patriarhiei Ecumenice din 26 noiembrie 1987.

În Episcopia din Ungaria i-au fost închinate Sfântului Siluan Atonitul un altar de vară din lemn, în stil maramureșean, ridicat în parcul Catedralei din Giula, precum și un alt Paraclis românesc, amenajat în incinta Hotelului Forrás (Foraș) din Seghedin pentru comunitatea ortodoxă românească.

Foto Credit: Episcopia Ortodoxă Română a Ungariei

Comentarii Facebook


Știri recente