Sf. Nicolae și copiii de la Valea Plopului sunt personajele filmelor românești din Festivalul Byzanfest

Două scurt-metraje românești sunt înscrise în Festivalul Filmului Ortodox Byzanfest, care se desfășoară online în perioada 23 octombrie – 8 noiembrie: o dramă psihologică în care personajul principal se dezvăluie a fi chiar Sf. Nicolae și un joc educativ care îi implică pe copiii de la Așezământul Valea Plopului.

Filmul „500” a fost nominalizat pentru Cel mai bun scurtmetraj, Cel mai bun regizor și Cea mai bună imagine ale Festivalului de Film Ortodox Byzanfest.

Filmul, produs de Deep Wave Productions & Fundamental Film, spune povestea unei tinere, jucată de Ana Maria Bercu, care salvează de la înec un străin, jucat de Andrei Ciopec.

Scurta apariție a acestuia în viața ei îi va aduce schimbări miraculoase, dintre care cea mai importantă este ridicarea de pe patul suferinței a mamei ei, jucată de Eliza Bercu. În final, se dovedește că salvatorul din film a fost cu totul altul.

Filmul mai beneficiază și de apariția, într-un rol secundar, a actorului Aureliu Surulescu. Printr-o faptă bună, acesta închide cercul celor 500 de lei care au circulat cu folos între personajele filmului.

„Searching for Happiness” („În căutarea fericirii”) este un documentar scurt produs de Pro Vita OrtoFilm. Acesta prezintă un joc educativ prin care copiii de la Așezământul Pro Vita Valea Plopului învață că fericirea nu trebuie să fie o căutare individuală, ci un efort care are permanent în vedere și nevoile aproapelui.

Nu este primul film din festival care are în centru munca Părintelui Nicolae Tănase de la Valea Plopului. Anul trecut, premiul pentru Cel mai bun documentar a fost acordat unui film despre biserica pe care sătenii de la Valea Plopului au construit-o noaptea, fără aprobarea autorităților comuniste.

Toate scurtmetrajele pot fi vizionate integral și gratuit pe canalul de Youtube al Festivalului de Film Ortodox Byzanfest.

Filmele din categoria lungmetrajelor pot fi văzute individual, contra unei taxe care permite accesul online, sau prin achiziționarea unui abonament (Festival Pass) care oferă acces la opt filme timp de șapte zile, contra unei taxe cu 30% mai mici din prețul total.

Foto credit: Youtube (captură de ecran din filmul „500”)

Comentarii Facebook


Știri recente