Sf. Grigorie Decapolitul celebrat la Mănăstirea Bistriţa. 11 ierarhi în comuniune liturgică alături de credincioşii prezenţi

Sute de credincioşi din toată ţara au venit luni la Mănăstirea Bistriţa cu prilejul prăznuirii Sf. Cuv. Grigorie Decapolitul. 11 ierarhi ai Bisericii noastre au oficiat Sfânta Liturghie de hramul aşezământului monahal, notează site-ul oficial al Eparhiei Râmnicului.

Anul acesta s-au împlinit 520 ani de la așezarea moaștelor Sfântului Grigorie Decapolitul de banul Barbu Craiovescu al Olteniei în mănăstirea ctitorită în apropierea Cheilor Bistriței.

Soborul de ierarhi a fost format din: IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, PS Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, PS Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, PS Visarion, Episcopul Tulcii, PS Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, PS Ilarion Făgărășanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, PS Paisie Lugojanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și PS Emilian Crişanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Sfântul Grigorie Decapolitul, cunoscut în aghiografie pentru modul în care a alăturat trăirii monahale de influenţă isihastă, o profundă cunoaștere teologică mărturisită apologetic în timpul disputelor iconoclaste, s-a bucurat de o cinstire aparte în spațiul românesc după așezarea sfintelor sale moaște în anul 1497 la Mănăstirea Bistrița, căreia i-a devenit ocrotitor și unde, nu în puține rânduri, s-a arătat a fi făcător de minuni.

Mărturii despre minunile săvârșite de Sfântul Grigorie au fost păstrate în scrierile aghiografice, însă destul de numeroase sunt cele contemporane, sfântul bucurându-se de o cinstire deosebită din partea obștii monahale, a clericilor și credincioșilor din Oltenia de sub munte, dar și a pelerinilor din întreaga țară.

Despre ocrotirea și liniștea pe care credincioșii o dobândesc în apropierea  moaștelor Sfântului Grigorie Decapolitul a vorbit și IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, care a explicat că adevărata cinstire se împlinește în făptuirea celor bineplăcute lui Dumnezeu.

La final, Arhiepiscopul Râmnicului, a mulțumit Mitropolitului Irineu pentru bucuria duhovnicească împărtășită clerului și credincioșilor prin slujirea la Mănăstirea Bistrița, mulțumind totodată și ierarhilor împreună slujitori, iar la final i-a binecuvântat pe cei prezenți la sărbătoare.

Foto Credit: Arhiepiscopia Râmnicului

Comentarii Facebook


Știri recente