Sesiune festivă Alege școala! la Râmnicu Vâlcea

În Sala de festivități a Complexului cultural-spiritual „Sfântul Antim Ivireanul” din incinta Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, a avut loc miercuri, 17 iulie, sesiunea festivă de încheiere a proiectului „Alege școala!”. Evenimentul a fost organizat de Patriarhia Română, prin Sectorul teologic-educațional, în parteneriat cu Fundația World Vision România, în prezența Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, informează „Ziarul Lumina”.

În deschiderea manifestării festive, pr. Constantin Naclad, inspector patriarhal și responsabil cu proiectul „Alege școala!”, a ținut un cuvânt de introducere, urmat de prezentarea filmului privind modul de implementare și activitățile desfășurate în cadrul proiectului. După prezentarea filmului, diaconul George Jambore a făcut o sinteză a realizărilor din cadrul proiectului „Alege școala!” înregistrate la nivelul Arhiepiscopiei Râmnicului.

Rezultate meritorii

În cuvântul de binecuvântare și felicitare adresat celor peste 100 de participanți, PS Emilian Lovișteanul a mulțumit preoților vâlceni pentru implicarea și dăruirea de care au dat dovadă pe parcursul derulării activităților. „Este un moment festiv și de bucurie pentru că un proiect atât de important s-a încheiat, cel puțin din punct de vedere tehnic, întrucât el va continua cu rezultatele pe care dorim să le avem în teren, adică în parohii și în școli, cu acești copii care au ales să fie ajutați de către Biserică și de către instituțiile implicate pentru a fi educați și a li se da o șansă în parcursul vieții lor. Instituțiile care s-au implicat – Patriarhia Română, Organizația World Vision România, Ministerul Educației, Guvernul României, școala în general și celelalte instituții – au înțeles că este necesară implementarea acestui proiect, dar, pe de altă parte, responsabilitatea cade pe persoanele implicate, încât bucuria este pe măsura implicării și a dăruirii. Bucuria mare este a copiilor, pentru că au avut această posibilitate și șansă de a participa la proiectul «Alege școala!». Rezultatele pe care le-am văzut astăzi sunt rezultatele muncii sfințiilor și domniilor voastre pentru că v-ați implicat. Vă felicit pe fiecare dintre dumneavoastră și vă mulțumesc, ca ierarh, în numele Arhiepiscopiei Râmnicului, că v-ați implicat în acest proiect. Mulțumim celor care au gândit acest proiect atât de necesar pentru Biserica și țara noastră, celor care au investit material în proiectul acesta, de la Patriarhia Română, Organizația World Vision și celelalte instituții, ministerelor implicate și școlilor care au avut capacitatea de a coopera cu Biserica, cu preoții, în vederea implementării acestui proiect”, a spus arhiereul râmnicean. Totodată, Preasfinția Sa a transmis tuturor celor prezenți binecuvântarea și dragostea părintească a Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului.

Rând pe rând, fiecare dintre invitații de seamă a rostit alocuțiuni dedicate momentului festiv, iar la final au luat cuvântul preoți care au desfășurat activități în cadrul proiectului și copii premiați sau care au participat la tabere.

La final, grupul de copii „Vocea Topologului” de la Centrul parohial Galicea, condus de părintele Ion Tițu, a prezentat un scurt program de cântări religioase.

Proiectul „Alege școala!” în Arhiepiscopia Râmnicului

Proiectul „Alege școala!” are ca scop prevenirea și combaterea fenomenului de părăsire timpurie a școlii și a delincvenței juvenile, prin dezvoltarea unor soluții alternative de tip „Școala de duminică”, necesare asigurării educației morale de bază și motivației pentru studiu a copiilor din mediul rural și urban, cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani.

În proiect, din Arhiepiscopia Râmnicului au fost înscriși 86 de preoți, 18 profesori de religie și 1.020 copii. În cei trei ani de implementare, au avut loc opt sesiuni de formare la Mănăstirea Hurezi pentru preoți și profesori, iar 322 de copii, din cele 87 parohii înscrise în proiect, au beneficiat în mod gratuit de o săptămână în taberele de la Tismana (2011) și Bușteni (2012). În cadrul concursului de creație organizat pe trei secțiuni: literară, artistică și multimedia, s-au obținut următoarele rezultate: 869 premii la etapa pe parohie, 27 premii la etapa pe protopopiat, nouă premii la etapa eparhială și un premiu la etapa națională.

Comentarii Facebook


Știri recente