Sesiune de comunicări despre personalitatea și activitatea Episcopului Nicolae Ivan

La Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Clujului a avut loc luni, 8 februarie 2016, o sesiune de comunicări dedicată personalității Episcopului Nicolae Ivan, evocat la 80 de ani de la trecerea sa la cele veșnice, informează Radio Renaşterea.

Despre viața și activitatea sa au vorbit: Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, academicianul Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai, și alți profesori universitari de teologie. La eveniment a fost prezent și Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodoxul Român al Europei de Nord.

Omul providenţial pentru Eparhia Vadului, Feleacului şi Clujului

În deschidere, Mitropolitul Clujului a subliniat importanța activității Episcopului Nicolae Ivan.

„Viața spirituală și edilitară a Arhiepiscopiei Clujului este marcată de misiunea extraordinară a acestui om, de Dumnezeu trimis după Marea Unire. Catedrala Mitropolitană a fost ridicată de el, reședința arhiepiscopală a fost procurată de el, Facultatea de Teologie a fost înființată de el, Biserica „Sfântul Nicolae” a fost ctitorită de el, foaia eparhială „Renașterea” a fost întemeiată de el, și multe mănăstiri și biserici își au obârșia pe vremea lui. Ce să mai spunem de spiritul gospodăresc ce l-a caracterizat, de baza materială pe care ne-a lăsat-o și multe altele”, a spus Mitropolitul Clujului.

Realizări remarcabile, în vremuri tulburi

La rândul său, rectorul Universității Babeș-Bolyai a vorbit despre împrejurările istorice în care Episcopul Nicolae Ivan a reușit performanța unor realizări de seamă.

„M-am gândit la împrejurările istorice în care Episcopul Nicolae Ivan a reușit în vremuri tulburi să reașeze bazele acestei episcopii la Cluj. Vreau să vă spun că și episcopul și cei care l-au înconjurat atunci știau că la Cluj se face o organizare bisericească superioară pe baze vechi și sigure”, a subliniat acad. Ioan-Aurel Pop.

Tot astăzi s-a lansat cartea „Episcopul Nicolae Ivan 1855-1936, ctitorul reînviatei Episcopii a Vadului, Feleacului și Clujului. Studii și documente” despre care a vorbit vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului, părintele Iustin Tira.

Activitățile organizate de Arhiepiscopia Clujului în memoria vrednicului de pomenire episcop Nicolae Ivan se încheie astăzi, cu un spectacol caritabil de folclor.

Evenimentul va debuta la ora 18:00 pe scena Casei de Cultură a Studenților, unde vor urca artiștii: Niculina Stoican, Florentina și Petre Giurgi, Cristian Pomohaci, Mirela Petrovici și Ansamblul Folcloric „Dor Transilvan”.

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…