Serile catehetice „Părintele Ilie Cleopa“

Protopopiatul Botoşani organizează, pe parcursul anului 2015, Serile catehetice „Părintele Ilie Cleopa“. Prima întâlnire din acest an a avut loc marţi, 20 ianuarie 2015, şi s-a bucurat de prezenţa unui număr mare de credincioşi din parohiile botoşănene, informează “Ziarul Lumina”.

Preoţii parohi din Protopopiatul Botoşani sunt implicaţi în acest an în organizarea Serilor catehetice „Părintele Ilie Cleopa“. Prima întâlnire a avut loc marţi, 20 ianuarie 2015, în sala de festivităţi a Protoieriei Botoşani, iar tema a fost „Taina Sfântului Botez“. Aceste activităţi au loc în contextul în care anul acesta Biserica noastră face amintire de marii nevoitori în misiune, de Sfântul Ioan Gură de Aur şi de activitatea misionară a parohiei şi a mănăstirii.

„Ne-am gândit împreună cu părintele Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoşani, să organizăm o serie de evenimente dedicate activităţii misionare. Preoţii din protopopiat au fost grupaţi, astfel încât pregătesc câte o temă pe care o prezintă în fiecare marţi seară. După ce este expus referatul, slujitorii sfintelor altare oferă răspunsuri credincioşilor prezenţi, atât referitoare la tema prezentată, cât şi la alte probleme din viaţa de zi cu zi. Sunt invitaţi să participe toţi cei care vor să simtă că se implică în misiune, în lucrare şi în slujirea lui Dumnezeu. Scopul acestei întâlniri este acela de a ne ajuta între noi, să păstrăm aceeaşi credinţă, astfel încât Duhul Sfânt să fie în mijlocul nostru“, a explicat părintele Petru Fercal, misionar protopopesc.

Sporirea interesului pentru comuniune şi înţelegere

Temele alese pentru serile catehetice fac parte din învăţătura de credinţă ortodoxă. Astfel, iniţiatorii programului s-au gândit la vrednicul de pomenire arhimandrit Ilie Cleopa, mare misionar al Bisericii noastre, nevoitor şi trăitor. „Am dorit, ca sub această denumire a programului nostru, să încercăm să trezim interesul creştinilor şi al preoţilor pentru a ne implica în misiune, în slujire a vieţii în iubire, în pace şi în comuniune. Slujitorii sfintelor altare ce vor fi rânduiţi vor pregăti referatul sub aspectul misiunii, al vieţii sociale. Se vor folosi materiale ajutătoare, astfel încât oamenii să înţeleagă învăţătura de credinţă, pentru a spori interesul pentru unitate, comuniune şi înţelegere în societate“, a adăugat misionarul protopopesc al Protoieriei Botoşani.

Creştinii ortodocşi, ajutaţi să înţeleagă frumuseţea Ortodoxiei

În cadrul primei întâlniri organizate, sala protopopiatului a fost plină. Mai mult de atât, enoriaşii din parohii au adresat multe întrebări, la finalul temei intitulate „Despre Sfântul Botez“. Seara catehetică s-a încheiat cu un repertoriu de cântări religioase susţinut de corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Botoşani. „Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ne cere nouă, preoţilor, să ne implicăm în mod activ şi să-i ajutăm pe creştini să înţeleagă frumuseţea Ortodoxiei. Astfel, putem dezvolta spiritul de comuniune şi de într-ajutorare a Bisericii străbune. În acelaşi timp, putem asigura pacea şi liniştea, atât sub aspect sufletesc, cât şi sub aspectul comunităţii. Mulţumim părintelui protopop Lucian Leonte pentru că ne-a ajutat să ne putem implica în lucrarea misionară“, s-a exprimat părintele Petru Fercal. Locuitorii oraşului Botoşani, deşi se confruntă cu lipsuri materiale, sunt ataşaţi de Biserică şi de preoţii care îi păstoresc. Ei sunt prezenţi în număr mare la sfintele slujbe din duminici şi sărbători, înconjurând cu multă dragoste pe ierarhii care slujesc deseori în această parte a Moldovei. „Am dorit ca astfel de întâlniri să aibă loc la protopopiat, întrucât spaţiul ne permite să prezentăm materiale video, sau să răspundem la frământările enoriaşilor noştri“, a adăugat părintele Petru Fercal.

Comentarii Facebook


Știri recente