Serbare de rămas bun la Liceul Românesc din Giula – Ungaria

Sub genericul „La revedere, școală dragă!”, sâmbătă, 30 aprilie 2016, la Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula a avut loc serbarea de rămas bun a elevilor de clasa a XII-a. Cincizeci de elevi, cuprinși în două clase, A și B, au încheiat o etapă importantă din viața lor și cu multă emoție au luat parte la această serbare care le este dedicată și care s-a desfășurat pe scena festivă a Liceului, în prezența a aproximativ 400 de persoane, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

La eveniment au participat cadre didactice, elevi și părinți, dar și mai multe oficialități, între care s-au numărat: Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, Părintele Florin Olteanu, Protopop de Giula și Paroh la Chitighaz (Kétegyháza), Domnul Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Giula, Domnul Ioan Fodoreanu, Consulul General al României la Seghedin, Domnul Bogdan Ignat, Consilier Diplomatic și Șeful Secției Consulare de la Ambasada României din Budapesta, Domnul Traian Cresta, Purtătorul de cuvânt al românilor din Ungaria în Parlamentul de la Budapesta, Domnul Tiberiu Iuhas, Președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Doamna Maria Gurzău Czegledi, Directorul Liceului Românesc din Giula și gazda acestei manifestări, Doamna Eva Iova Șimon, Directorul Săptămânalului „Foaia Românească”, Doamna Delia Covaci, Directorul Executiv și Redactorul-Șef al Săptămânalului „Cronica” al AȚRU, Domnul Tiberiu Boca, Redactor la emisiunea în limba română „Ecranul nostru”, de la Studioul Teritorial al Televiziunii Naționale M1, din Seghedin, ș.a.

Programul serbării a cuprins mai multe părți. Mai întâi, cele două clase absolvente au urcat pe scenă și au prezentat câte un montaj liric, realizat sub îndrumarea unor cadre didactice, în care prin muzică și versuri elevii și-au exprimat recunoștința față de cadrele lor didactice, pentru munca însuflețită depusă cu ei în cursul anilor de studii, dar și câte un mesaj plin de speranță pentru viitor. Apoi fiecare dintre acești elevi a primit câte o floare și un dar simbolic, o trăistuță, din partea colegilor lor de clasa a XI-a.

În partea finală a programului oficial, Doamna Director Maria Gurzău Czegledi a împărțit mai multe premii unor elevi merituoși, de clasa a XII-a. Astfel, Placheta „Bălcescu”, inițiată în anul 1984 de Doamna Profesoară Lucia Borza, trecută de curând la cele veșnice, a fost înmânată la 4 elevi: Zoltan Santău și Petru Boar, din clasa XII A și Maria Olteanu și Carina Juhas, din clasa XII B. A fost ținut și un moment de reculegere în memoria Profesoarei Lucia Borza, care a fost și cea dintâi profesoară de limba română a Liceului, între anii 1951-1957, după înființarea acestuia.

Placheta „Pro Discipulis”, oferită din partea corpului profesoral al Liceului, a fost acordată la alți patru elevi: Dorina Borbola, Balint Bereny, Nyari Adrienne și Anika Secsko; din partea Doamnei Profesoare Rad Iuliana au primit premii Emese Ficior și But Norbert, pentru conduită și ținută morală deosebită; AȚRU a oferit două premii, elevelor Diana Bogdan și Kavasi Petra, iar Autoguvernarea de Naționalitate Română din Județul Bichiș alte două premii, la Patricia Roșu și Natalia Sos, pentru contribuția adusă la păstrarea limbii și culturii române; Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria (UCRU) a acordat și ea două premii pentru elevi care s-au remarcat la piese de teatru jucate în limba română (Attila Fazekas și Alexandra Bigu); premii din partea Profesoarei Ana Crișan, pentru merite deosebite la învățătură, au fost oferite elevilor Attila Fazekas, Viviene Tamas și Nicoleta Farcaș, iar Autoguvernarea Românească Locală din Giula a oferit câte un album fotografic și un premiu elevilor care de-a lungul anilor s-au remarcat în Ansamblul de păstrare și promovare a dansurilor populare, al Centrului de Documentare și Informare al AȚRU.

Potrivit tradiției, după încheierea programului, toți absolvenții claselor a XII-a, împreună cu diriginții lor (Eva Moldovan Szentleleki și Robert Sălăjan) au mers la sala profesorală, unde au cântat profesorilor lor cântece de rămas bun. Întreaga manifestare a fost încărcată de multă emoție, ca de fiecare dată.

Săptămâna viitoare vor începe probele scrise ale examenului de bacalaureat, pentru acești elevi, iar examinarea orală va avea loc în data de 21 iunie.

Comentarii Facebook


Știri recente