Ședință Eparhială | Filantropia, cultura și educația creștină – obiective și priorități pentru Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Filantropia, cultura și educația creștină au reprezentat obiectivele și prioritățile Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului în anul trecut, potrivit site-ului oficial al Eparhiei. Aceasta a fost concluzia ședinței de lucru premergătoare Adunării Eparhiale care s-a întrunit joi sub președinția IPS Ioachim.

Ședința anuală a Adunării Eparhiale va avea loc sâmbătă, 3 februarie 2018, la Bacău.

În deschiderea ședinței, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a explicat că întrunirea are drept scop evaluarea activităților din anul 2017, un an cu o dinamică deosebită, „în care toți colaboratorii au înțeles importanța implicării Bisericii în viața societății de astăzi”.

A urmat cuvântul Arhim. Pimen Costea, vicar administrativ, după care, preoții și responsabili de sectoarele Administrației eparhiale au prezentat un raport al activităților din anul calendaristic trecut.

În prezentarea activității Sectorului Misiune și Filantropie, Pr. Cons. Eugen Ciprian Ciuche, a evidențiat faptul că Arhiepiscopia Romanului și Bacăului s-a implicat, prin Fundațiile și Asociațiile ce-și desfășoară activitatea în cadrul eparhiei, în sprijinirea a numeroase proiecte ce au vizat familiile defavorizate, copiii proveniți din familii fără venituri, vârstnicii cărora nu mai are cine să le poarte de grijă.

Dintre activitățile propuse pentru anul în curs, Pr. Ciuche a menționat:

  • Organizarea de întâlniri cu preoții din cele 6 protopopiate pentru identificarea nevoilor sociale din parohii și oferirea sprijinului logistic necesar pentru implementarea de noi programe sociale și servicii în comunitate;
  • Identificarea de case praznicale din parohii urbane și rurale pentru dezvoltarea de servicii în sprijinul membrilor defavorizați ai comunităților, cu participarea consiliilor locale și a altor parteneri;
  • Extinderea serviciilor de îngrijre a vârstnicilor la domiciliu în cât mai multe localități; Accesarea de fonduri nerambursabile pentru susținerea serviciilor sociale existente.

Activitatea Sectorului Cultural a fost evidențiată de Pr. Cons. Valentin Băltoi, care a spus că Eparhia a fost prezentă în numeroase activități inițiate pe sector sau în parteneriat cu alte instituții: primării, școli, asociații și fundații ș.a. Activitățile au fost structurate pe cinci coordonate: manifestări cultural-religioase; învățământ, activitate editorială, mass-media, activitatea catehetică.

S-a pus accentul pe promovarea activităților cu tineri și copii, inițierea unor programe pentru aceștia: cateheze, programe școală după școală, programul social „Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți!”.

La final, IPS Ioachim a mulțumit colaboratorilor Centrului eparhial și părinților protopopi pentru activitatea desfășurată „în mod pozitiv și cu responsabilitate”, îndemnându-i să continue lucrarea.

Chiriarhul a amintit faptul că și membrii laici ai Adunării eparhiale au sprijinit activitățile Centrului eparhial, implicându-se în mod activ la aceste lucrări administrative, sociale, filantropice, culturale.

Foto credit: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Comentarii Facebook


Știri recente