Seară duhovnicească la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a organizat marți, 26 februarie 2013, sub îndrumarea pr. lect. dr. Gheorghe Holbea, o seară în memoria grupului de intelectuali ai „Rugului Aprins” de la Mănăstirea Antim, potrivit Ziarul Lumina.

Evenimentul intitulat „Seara «Rugul Aprins»” s-a desfășurat în cadrul Cenaclului „Sfântul Simeon Noul Teolog” al facultății, în Amfiteatrul „Dumitru Stăniloae”, și a debutat prin intonarea rugăciunii „Apărătoare Doamnă” de către cei prezenți. După deschidere, publicul a urmărit primul episod din filmul documentar „Rugul Aprins”, realizat de Cristina Chirvasie în cadrul emisiunii „Universul Credinței”, TVR, în care a fost evidențiată mișcarea cultural-religioasă de la Mănăstirea Antim. Părintele Gheorghe Holbea, prodecan al Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din București (foto), a menționat că „Seara «Rugul Aprins»” se încadrează într-un ciclu de „seri de priveghere” care au început anul trecut cu evocarea poetului Ioan Alexandru și au continuat cu Nicolae Steinhardt, Mircea Vulcănescu, Constantin Brâncuși. „Această seară a fost dedicată grupului de intelectuali ai «Rugului Aprins» de la Mănăstirea Antim, deoarece întotdeauna a existat o problemă în ceea ce privește apropierea intelectualilor, a laicilor de cler și această așezare a intelectualilor în Biserică. «Rugul Aprins» este o înflorire a idealului isihast, la începutul comunismului, într-o perioadă ateistă, de prigoană, în România. «Rugul Aprins» apare într-un context istoric destul de tulburat; vorbim despre prăbușirea unei întregi lumi, despre răsturnarea valorilor, despre omul nou al societății ateiste. Regimul totalitar comunist dorea să pună în practică o demonică inginerie, o inginerie umană care năzuia să schimbe ființa umană în ontologia sa printr-un control dur al minții și al sufletului. Anticipând amploarea acestei drame umane, în mediile intelectuale ale Bucureștilor anilor 1940 s-a structurat urgența regăsirii fundamentelor ultime ale ființei umane, prin mișcarea de iradiere duhovnicească, autointitulată «Rugul Aprins»”, a spus pr. lect. Gheorghe Holbea.

În cadrul evenimentului au mai vorbit pr. lect. Stelian Ionașcu, poeta Liliana Ursu și eseistul, etnologul și teologul Costion Nicolescu și au recitat poezii actorii Mihai Cafrița, Tomi Cristin, Cerasela Popescu și Ana Calciu. Seara a fost încununată de prezența solistei Ileana Machidon, care a interpretat doine populare românești, a interpretului Grigore Miron și a corului Bisericii „Precupeții Noi”, care au cântat melodii cu caracter religios. Seara „Rugul Aprins” a fost încheiată de Grupul vocal „Sfântul Ștefan cel Mare” al studenților Facultății de Teologie Ortodoxă din București.

Comentarii Facebook


Știri recente