Se fac demersuri pentru clasarea ca monument istoric a celei mai vechi biserici din Transilvania

Fundaţia „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea şi Integritatea României” a făcut demersuri pentru clasarea ca monument istoric a celei mai vechi biserici bizantine din Transilvania, localizată în Alba Iulia, lângă catedrala Romano – Catolică.

Lăcașul de cult este estimat ca fiind construit în jurul anului 950 și a fost descoperit în anul 2011, cu ocazia unor lucrări de restaurare a cetăţii medievale din Alba Iulia, demarate de Primăria Municipiului, informează Adevărul.

Asociația a trimis Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale o solicitare de clasarea a ruinelor Bisericii Episcopului Ierotei, descoperite pe platoul din faţa Catedralei Romano-Catolice „Sf. Mihail” în Lista Monumentelor Istorice de valoare naţională şi universală.
Demersul de clasare pe lista monumentelor istorice se doreşte a fi un prim pas în direcţia redeschiderii şantierului arheologic şi punerea în valoare a vestigiilor descoperite, chiar sub patronajul UNESCO.
Reprezentanţii organziaţiei din Alba Iulia susțin că „această descoperire este de o importanţă crucială pentru istoria României, în special pentru românii din Transilvania, confirmând existenţa şi continuitatea neamului românesc, precum şi existenţa creştinismului răsăritean organizat prin Episcopia de Alba Iulia a Sfântului Ierotei, de la sfârşitul mileniului I”.

Bisericii Episcopului Ierotei

Arheologul Daniela Marcu Istrate informează că dimensiunile bisericii sunt 20,7 m pe axa est-vest, respectiv 12 m pe axa nord-sud, grosimea medie a zidurilor fiind de 1,2 m.

Nava bisericii este un pătrat cu latura de 12 metri, iar în zona centrală se află fundaţiile a patru stâlpi care susţineau o cupolă. Biserica a avut o „viaţă“ de maxim 100 de ani, fiind demolată în jurul anului 1050.

Ruinele sunt suprapuse de cimitirul dezvoltat în jurul primei catedrale romano-catolice.

Au fost cercetate aproximativ 400 de morminte, din care circa 200 se află în conexiune directă cu ruinele. Inventarul descoperirilor mai cuprinde obiecte ceramice, cercei, piese din bronz şi argint.

Foto credit: Adevărul

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…