Sărbătorirea hramului parohiei ortodoxe române din Uppsala, Suedia

Sâmbătă, 31 ianuarie 2015 Preasfințitul Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord s-a aflat în mijlocul românilor din orașul suedez Uppsala, cu prilejul sărbătoririi hramului parohiei Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, după cum informează www.episcopiascandinavia.se. La această sărbătoare, tânăra suedeză Maria-Elena a primit Taina Sfântului Botez.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Macarie s-a referit la viața și lucrarea Sfinților Trei Ierarhi, apoi a felicitat pe părintele paroh Dan Virgil Păcurar și pe enoriașii parohiei, încurajându-i în misiunea lor jertfelnică. Ierarhul le-a oferit celor prezenți mai multe cărți de folos duhovnicesc, îndrumându-i pe calea adevăratei vieți creștine. Nou botezata Maria-Elena a primit în dar din partea părintelui episcop o icoană a Maicii Domnului, Sfânta Scriptură și câteva din lucrările Sfinților Părinți ai Bisericii, traduse și editate în limba suedeză.

La finalul Liturghiei, s-a săvârșit Slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu al Clujului, astăzi împlinindu-se patru ani de la trecerea sa la cele veşnice. Nu întâmplător, Părintele Mitropolit Bartolomeu a fost pomenit la Uppsala deoarece a vizitat acest oraș în anul 1968, când a participat la lucrările celei de a IV-a Adunări Generale a Consiliului Ecumenic al Bisericilor. La Parastas au fost pomeniți și ierarhii și teologi români răposați care fost prezenți la lucrările acestei Adunări Generale a Consiliului Ecumenic al Bisericilor din Uppsala, în anul 1968, dar și alți ierarhi, profesori de teologie și istorici români care au conferențiat, de-a lungul vremii, în acest important oraș cultural care are cea mai veche universitate din Scandinavia, fondată în 1477.

Parohia ortodoxă română din Uppsala îi are ca ocrotitori și pe Sfinții Ierarhi Iachint de Vicina, Antim Ivireanul și Grigorie Dascălul, Mitropoliții Țării Românești.

Comentarii Facebook


Știri recente