Sărbătoarea Sfântului Neagoe Basarab | Catedrala din Târgoviște, la 500 ani de la începutul construcției

IPS Nifon Sf. Neagoe Basarab (2)

La împlinirea a 500 de ani de la începutul construcției catedralei din Târgoviște, ctitorul ei, Sfântul Voievod Neagoe Basarab a fost cinstit în biserica pe care a dorit-o mare şi frumoasă cu opt turle şi tot rotunde, cum se satură ochii tuturor de vederea ei. Liturghia a fost oficiată, în lăcașul de cult, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon,  Arhiepiscopul Târgoviștei.

În omilia rostită cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre rolul spiritual și cultural deosebit al Sfântului Voievod Neagoe Basarab în istoria neamului românesc, el fiind cel mai cunoscut ucenic al Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului.

Ierarhul a evidențiat faptul că Sfântul Neagoe este autorul celui mai important volum de înțelepciune creștină medievală românească – Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Theodosie – și mare sprijinitor al Ortodoxiei universale, atât în țara noastră, la Muntele Athos, cât și în întreg Răsăritul creștin.

Chiriarhul locului a amintit, cu acest prilej, de volumul intitulat Catedrala mitropolitană din Târgoviște – simbol al efervescenței misionare, spirituale și culturale muntene – 500 de ani de la începutul ridicării ei,  lansat în ziua de 11 august 2017, cu ocazia sărbătorii Sfântului Ierarh Nifon.

În decursul zilei, Înaltpreasfinția Sa a efectuat o vizită pastorală în parohia cu hramul Sf. Voievod Neagoe Basarab, din Cartierul Tineretului unde a evaluat stadiul lucrărilor, în vederea târnosirii sfântului locaș în viitorul apropiat, informează site-ul oficial al Eparhiei.


Zidirea bisericii catedrală a fost începută de domnitorul Neagoe Basarab, care după 1515 mutase sediul Mitropoliei de la Curtea de Argeş.

A fost finalizată de Radu Paisie, în 1537, când a învelit-o cu plumb. Până la 1688, aceasta a avut rolul de Catedrală mitropolitană, în jurul acesteia funcţionând o tiparniţă în limba română. După mutarea Mitropoliei la Bucureşti, mitropolitul Teodosie şi domnitorul Constantin Brâncoveanu au restaurat-o şi au reînfiinţat tipografia.

În 1821 este dezvelită de plumb de către eteriştii lui Alexandru Ipsilanti, pentru a fabrica gloanţe, ulterior, toate clădirile din jur fiind demolate. În 1889, catedrala a fost dărâmată, pentru ca, între 1892 şi 1895, să fie refăcută după planurile arhitectului francez Lecomte de Nouy.

Foto credit: Arhiepiscopia Târgoviștei
Fotografia de epocă: Carol Popp de Szatmary/ Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente