Sărbătoarea Sfântului Ioan Gură de Aur la Paraclisul Catedralei Naționale | PS Timotei Prahoveanul a oficiat Sfânta Liturghie (VIDEO)

Hramul Sfantul Ioan Gura de Aur la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat luni Sfânta Liturghie în altarul de vară al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, în ziua în care locașul și-a serbat unul dintre ocrotitori, pe Sfântul Ioan Gură de Aur.

Numeroși credincioși s-au aflat la Paraclisul din apropierea viitoarei Catedrale Naționale pentru a-l cinsti pe Sfântul Ioan Hrisostom și a se închina moaștelor sale, dar și celor ale Sfântului Apostol Andrei, care au fost aduse de la Reședința patriarhală.

În prima parte a predicii rostite, ierarhul a explicat de ce a fost așezat textul evanghelic cu Păstorul cel Bun în ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur (Ioan 10: 9-16).

Sfânta Liturghie în cinstea Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. Slujba este oficiată de Preasfințitul Părinte #TimoteiPrahoveanul împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Credincioșii se pot închina la moaștele Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur și ale Sfântului Apostol Andrei.

Posted by TRINITAS TV on 12 Noiembrie 2017

Mântuitorul a spus că El este Păstorul cel Bun Care își pune viața pentru oile Sale. El a lăsat cele nouăzeci și nouă de oi în staul și a plecat s-o caute pe cea rătăcită și aflând-o s-a bucurat și a adus-o împreună cu celelalte, a amintit PS Timotei.

Această evanghelie a fost așezată de Părinții Bisericii la pomenirea unor mari ierarhi care au încercat să se identifice cu Mântuitorul, să fie asemenea Lui, căutând oaia cea rătăcită s-o aducă în staul și să se bucure de întoarcerea ei. Unul dintre acești mari ierarhi pe care i-a avut Biserica în istoria ei este și cel pomenit astăzi.

Sfântul Ioan Gură de Aur a fost unul dintre marii păstori care s-au străduit întotdeauna să împlinească cuvintele Evangheliei pentru a sluji Mai-Marelui păstorilor și Mai-Marelui arhiereilor Care l-a chemat la o astfel de slujire, a adăugat ierarhul.

În continuare, Preasfinția Sa a evidențiat calitățile spirituale și viața sfântă a marelui ierarh, și a amintit că Sfântul Ioan Gură de Aur s-a născut în locul unde pentru întâia oară ucenicii Domnului s-au numit creștini, în Siria.

Ierarhul a mai precizat că în timpul vieții, Sfântul Ioan era asemănat cu Sfântul Apostol Pavel pentru talentul oratoric. O femeie credincioasă care îi asculta mereu predicile a spus despre el că are gura și cuvintele  de aur, de unde i-a și rămas numirea Gură de Aur, sau Hrisostom.

Învățăm de la Sfântul Ioan Gură de Aur că păstorii de suflete trebuie să slujească până la capăt Mântuitorului Hristos, iar iertarea pe care sfântul a propovăduit-o mereu este singura cale într-o lume aflată mereu în tulburare, atât în vremea lui, cât și după aceea și poate până la sfârșitul veacurilor.

Dar cea mai importantă faptă pe care trebuie să o facă păstorii de suflete, și la care trebuie să participe păstoriții lor, este Sfânta Liturghie, a adăugat spre finalul omiliei rostite, PS Timotei Prahoveanul.


Citește și Hramul Paraclisului Catedralei Naționale | Sute de credincioși au participat la slujba Privegherii


La finalul slujbei, un grup de credincioși din parohia maramureșeană Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel – Săliștea de Sus au împărțit pachete cu alimente muncitorilor de pe șantierul viitoarei Catedrale Naționale.

Foto credit: Robert Nicolae / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente