Sărbătoarea Sfântului Gheorghe în Botoșani: Iubirea ne face biruitori și liberi, a spus Mitropolitul Moldovei

În ziua sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, botoșănenii și-au cinstit ocrotitorul spiritual împreună cu Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, informează doxologia.ro.

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a oficiat Sfânta Liturghie duminică, 23 aprilie 2017, în curtea Bisericii Sfântul Gheorghe din Botoșani, pe un podium special amenajat, împreună cu un sobor de clerici.

Peste o mie de credincioși au participat la slujbă. Mulți dintre ei au venit și pentru a cinsti fragmente din moaştele Sfântului Ierarh Nicolae şi ale Sfinţilor Doctori fără de arginţi Epictet şi Astion. Acestea au fost aduse de la Mănăstirea Sfânta Treime din Ştiubieni și vor rămâne în municipiu până duminică, 30 aprilie.

Din soborul slujitor au făcut parte, alături de ierarh: Pr. Dumitru Mateciuc, parohul comunității, Pr. Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, Pr. Lucian Leonte, Protoiereul Protopopiatului Botoşani, şi Pr. Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic din Botoşani.

De asemenea, au participat la Sfânta Liturghie și reprezentanți ai oficialităților locale.

În cuvântul rostit după citirea textului evanghelic, Părintele Mitropolit a reflectat asupra poruncii iubirii, dată de Mântuitorul Hristos.

«Să vă iubiţi unul pe altul!» e cea mai uşoară şi cea mai grea poruncă; e cea mai la îndemână şi în acelaşi timp, cea mai grea de abordat, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

A-l iubi pe celălalt înseamnă, în cele din urmă, a nu privi la tine, ci la aproapele, pentru a vedea în el chipul lui Dumnezeu. Prin aceasta reuşeşti să depăşeşti iubirea de sine și să te deschizi spre celălalt, a adăugat ierarhul.

Cel care nu iubeşte este un om cuprins de întuneric, înconjurat de lanţurile sclaviei, că nimic nu este mai de plâns decât omul neputincios în a depăşi starea de ură, de răzbunare, de dorinţă de a face rău.

Iubirea este cea care ne face biruitori și liberi, a mai explicat IPS Teofan, asemenea Mântuitorului care a biruit moartea și Sfântului Gheorghe care s-a făcut prin mucenicie părtaș biruinței Lui.

Biserica Sfântul Gheorghe a fost ctitorită în anul 1551 de Elena Rareş.

Actualmente locașul de cult are nevoie de importante lucrări de renovare. Prezent la eveniment, primarul Municipiului, Cătălin Flutur a precizat că proiectul parohiei pentru obţinerea fondurilor europene în scopul refacerii ctitoriei Elenei Rareş a fost finalizat. Este vorba de un proiect de aproximativ două milioane de euro pentru refacerea monumentului istoric.

Comentarii Facebook


Știri recente