Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, la Patriarhie

Biserica Ortodoxă sărbătoreşte la 30 noiembrie pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României. La Catedrala Patriarhală din Bucureşti, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, și de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

În această zi, în toate locașurile de cult din Patriarhia Română a fost citită Pericopa Evanghelică de la Sfântul Evanghelist Ioan, capitolul 1, versetele de la 35 la 51: „În vremea aceea stătea Ioan şi doi dintre ucenicii lui şi privind pe Iisus, care trecea, a zis: iată Mielul lui Dumnezeu. Cei doi ucenici l-au auzit grăind acestea şi au mers după Iisus. Iar Iisus, întorcându-Se şi văzându-i mergând după El, i-a întrebat: ce căutaţi? Iar ei I-au răspuns: Rabi (ce se tâlcuieşte: Învăţătorule), unde locuieşti? El le-a zis: Veniţi şi veţi vedea. Deci au mers şi au văzut unde locuia şi au rămas la El în ziua aceea. Era ca la al zecelea ceas şi Andrei, fratele lui Simon Petru, era unul dintre cei doi care auziseră pe Ioan şi veniseră după Iisus. Acesta a găsit întâi pe Simon, fratele său şi i-a spus: am găsit pe Mesia (care se tâlcuieşte: Hristos). Şi l-a adus la Iisus, care, privind la el, i-a zis: tu eşti Simon, fiul lui Iona. Tu te vei numi Chifa (care se tâlcuieşte: Petru). Iar a doua zi a vrut Iisus să meargă în Galileea şi a găsit pe Filip şi i-a zis: vino după Mine. Şi Filip era din Betsaida, din oraşul lui Andrei şi al lui Petru. Filip a găsit pe Natanael şi i-a zis: am aflat pe Acela despre care a scris Moise în lege şi au scris proorocii, pe Iisus, fiul lui Iosif din Nazaret. Iar Natanael i-a zis: din Nazaret poate să fie ceva bun? Şi Filip i-a zis: vino şi vezi. Iisus a văzut pe Natanael venind către Dânsul şi a zis despre el: iată, cu adevărat israelitean în care nu este vicleşug. Natanael L-a întrebat: de unde mă cunoşti? Iar Iisus, răspunzând, i-a zis: mai înainte ca Filip să te cheme, te-am văzut când erai sub smochin. Răspuns-a Natanael şi I-a zis: Rabi, Tu eşti Fiul lui Dumnezeu, Tu eşti împăratul lui Israel. Răspuns-a Iisus şi i-a zis: pentru că ţi-am spus că te-am văzut sub smochin, tu crezi? Mai mari decât acestea vei vedea. Apoi i-a zis: adevărat, adevărat vă spun vouă, de acum veţi vedea cerul deschizându-se şi pe îngerii lui Dumnezeu suindu-se şi pogorându-se peste Fiul Omului”.

Credința este vederea celor nevăzute

În cuvântul de învăţătură rostit după citirea Pericopei Evanghelice, Patriarhul României a arătat că taina Bisericii ni se descoperă în profeția pe care Mântuitorul o rostește ucenicilor: „Această profeție a Mântuitorului Iisus Hristos ne arată că, de fapt, credința adevărată, mărturisirea dumnezeirii lui Iisus Hristos, deschide cerurile. Atunci când cerurile se deschid pentru a-L vedea cu ochii sufletești ai credinței pe Iisus, nu ca fiind un simplu învățător din Nazaret, ci ca fiind Fiul lui Dumnezeu cel Veșnic care s-a făcut Om din iubire pentru oameni și pentru mântuirea lor. Vederea cerurilor deschise și a îngerilor împrejurul Mântuitorului Iisus Hristos suindu-se şi pogorându-se peste El ne arată taina Bisericii. Nu se spune că îngerii coboară și apoi urcă, ci se spune că îngerii urcă și apoi coboară ca să ne arate, de fapt, că îngerii urcă la ceruri luând cu ei rugăciunile adresate de Biserica lui Hristos. Cu alte cuvinte, îngerii înalță la ceruri rugăciunile celor care cred că Hristos este Fiul lui Dumnezeu și ale celor care împlinesc în viața lor voia Lui. De asemenea, ei aduc din ceruri de la de Dumnezeu binecuvântare, împlinirea cererilor, dorințelor exprimate în rugăciune și o mulțime de binefaceri și binecuvântări”.

Sfântul Apostol Andrei este «Apostolul românilor»

Sfântul Apostol Andrei propovăduieşte în Ţara Sfântă, la Ierusalim, în Iudeea, în Samaria şi apoi în Asia Mică, Turcia de astăzi, şi ajunge în Sciţia, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, continuând: „După cum ne spun istoricii din primele veacuri, între care Ipolit al Romei, Origen şi Eusebiu al Cezareei, dar şi Sinaxarul Bisericii Constantinopolitane, Sfântul Andrei a propovăduit în Dobrogea şi pe teritoriul Ucrainei de astăzi, în Sciţia Mare, şi apoi la Bizant, la Constantinopolul de astăzi. Apoi, a mers în Grecia şi a propovăduit Evanghelia ajungând până în oraşul Patras unde a fost martirizat. A fost răstignit pe un lemn în formă de X”.

Preafericirea Sa a evidențiat faptul că Sfântul Apostol Andrei este considerat părintele creștinismului românesc, Apostolul românilor și începătorul încreștinării poporului nostru: „Sfântul Apostol Andrei este Apostolul strămoșilor noștri geto-daci și daco-romani care au primit botezul lui Hristos prin el. Sfântul Apostol Andrei a hirotonit episcopi și preoți pentru această populație din care se va naște poporul român. Astfel, nu există o dată concretă a creștinării poporului român, precum la alte popoare, ci creștinarea noastră începe cu predica Sfântului Apostol Andrei și apoi se continuă lent, dar profund, încât putem spune că ziua de pomenire a Sfântului Apostol Andrei este sărbătoarea creștinismului românesc. Conștientizarea faptului că noi avem o credință apostolică este foarte importantă”.

Moaștele Sfântului Apostol Andrei – pentru prima oară pe teritoriul României în anul 1996

În continuare, Preafericitul Părinte Daniel a arătat că această conștientizare s-a intensificat, însă, după anul 1990, astfel încât în 1994 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române văzând că pomenirea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, este înscrisă în calendar cu culoare neagră a dorit să sublinieze importanța acestui Sfânt Apostol și a hotărât ca din anul 1994 el să fie înscris în calendar cu culoare roșie. Din 1996, de când eram Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, am rugat pe Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nicodim de Patras să aducă în România Cinstitul Cap al Sfântului Apostol Andrei. Cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei a fost adus pentru prima dată în România Cinstitul Cap al Sfântului Apostol Andrei, astfel încât poporul român s-a reîntâlnit cu Apostolul său în zilele de 12 și 19 octombrie 1996. Atât de mare a fost entuziasmul venirii moaștelor Sfântului Apostol Andrei, încât, în anul următor o mulțime de copii au primit numele de Andrei și Andreea. Astăzi, avem aproape 720 000 de români care îi poartă numele.

Pomenirea Sfântului Apostol Andrei – sărbătoare legală în România

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit și despre demersurile Bisericii Ortodoxe Române ca sărbătoarea Sfântului Andrei să devină sărbătoare națională a țării noastre: „Această bucurie mare a determinat, apoi, la propunerea noastră, în anul 1997, înscrierea cu aprobarea Sfântului Sinod a Sfântului Apostol Andrei ca fiind «Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României». În anul 2001, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat ziua de 30 noiembrie sărbătoare națională bisericească. După multe demersuri pe care noi le-am făcut la autoritățile de stat în 2008 și în 2011 am reușit ca în anul 2012 prin Legea nr. 147 din 23 iulie 2012 Parlamentul României să declare această dată de pomenire a Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. Cu un an înainte, în octombrie 2011, Cinstitul Cap al Sfântului Apostol Andrei a fost adus a doua oară în România, la București, de hramul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou. De asemenea, cu această ocazie a fost dus și la Sibiu în 29 octombrie și la Alba Iulia în 30 octombrie, cu prilejul proclamării canonizării Sfinților Ierarhi Andrei Șaguna la Sibiu și Simion Ștefan la Alba Iulia.

În încheierea cuvântului său, Patriarhul României a urat tuturor celor care poartă numele de Andrei și Andreea multă sănătate, spor în credință și fapte bune, întru mulți și binecuvântați ani.

Sfântul Apostol Andrei cel Întâi Chemat a fost originar din Betsaida (oraş de pe ţărmul vestic al lacului Ghenizaret – Galileea) şi a fost fratele lui Petru, fiind amândoi fiii pescarului Iona. A fost ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul, iar la îndemnul învăţătorului său a mers împreună cu Ioan, fiul lui Zevedeu, să caute pe Acela despre care Înaintemergătorul spunea că este Mielul lui Dumnezeu.

Comentarii Facebook


Știri recente