Sărbătoarea Sf. Mc. Tatiana la Craiova

Catedrala mitropolitană „Sfântul Dumitru” din Craiova și-a prăznuit sâmbătă, 12 ianuarie 2012, ocrotitoarea, Sfânta Muceniță Tatiana, diaconița. Manifestările liturgice au început încă de aseară, la ora 17.00, când un sobor de preoți și diaconi a săvârșit slujba Vecerniei unită cu Litia, urmată de Acatistul Sfintei. La final, moaștele Sfintei Tatiana, care se află la Catedrală, respectiv capul Sfintei, au fost purtate în procesiune în jurul sfântului locaș, în prezența a sute de credincioși. Racla cu moaștele Sfintei Tatiana, ale Sfinților Mucenici Serghie și Vah și ale Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, a fost așezată pe esplanada din fața Catedralei, unde credincioșii au trecut să se închine și să sărute sfintele moaște, primind de asemenea iconițe cu Sfânta Mare Muceniță Tatiana.

Astăzi, în zi de praznic, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, dirijat de prof. Victor Șapcă, și de Corala mixtă a Catedralei, dirijată de prof. Bogdan Botezatu. La slujbă a participat un număr mare de credincioși, iar la final, ÎPS Părinte Mitropolit Irineu a vorbit despre viața și minunile Sfintei Tatiana, subliniind importanța acestei sărbători pentru comunitate, după cum ne-a transmis Gabriela Popescu de la Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Craiovei.

„Sfânta Tatiana, ca muceniță a Mântuitorului nostru Iisus Hristos și ca diaconiță consacrată în Biserică, se roagă pentru noi și este în același timp ocrotitoarea diaconilor, a preoților, a ierarhilor, pentru că un sfânt care a slujit la Sfântul Altar niciodată nu-i poate uita pe cei care slujesc la Sfântul Altar și niciodată nu va uita rugăciunile noastre. Sfânta Tatiana, ca mijlocitoare, este aproape de credincioși, de tineri, pentru că Sfânta Tatiana a fost tânără și a știut să-și păstreze această tinerețe, să o dedice și încredințeze cu totul Bunului Dumnezeu. De aceea Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru acest dar neprețuit și de mare valoare pentru Biserica noastră din Oltenia și rugăm pe Sfânta Tatiana să ajute, să mijlocească și să ocrotească pe cei care poartă numele ei, pe toți tinerii, pe toți clericii și pe toți iubitorii de Dumnezeu, credincioși ortodocși ai Bisericii noastre”, a precizat ÎPS Părinte Mitropolit Irineu.

Moaștele Sfintei Tatiana au fost aduse în țara noastră de către boierii Craiovești de la Constantinopol, după anul 1453. Ele au fost depuse inițial la Mănăstirea Bistrița, din județul Vâlcea. De aici au fost mutate de către Sfântul voievod Neagoe Basarab la Biserica Domnească din Curtea de Argeș. După reorganizarea Mitropoliei Olteniei, la începutul anilor 1950, capul Sfintei a fost adus la Catedrala mitropolitană din Craiova, unde se găsește și astăzi spre cinstire și închinare, alături de moaștele Sfinților Mucenici Serghie și Vah și ale Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului

Comentarii Facebook


Știri recente