Sărbătoarea Sf. Gheorghe la Reședința Patriarhală

Biserica Ortodoxă cinstește la 23 aprilie pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință care este și ocrotitorul paraclisului istoric din cadrul Reședinței Patriarhale.

În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii oficiată în paraclisul istoric, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat modelul de urmat pe care Sfântul Mare Mucenic Gheorghe îl oferă creștinilor: „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai populari sfinți martiri. El a devenit cunoscut în Biserica Răsăritului, dar și în Biserica din Apus. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a arătat ajutător multor împărați și domnitori, regi, voievozi, creștini. De aceea, mai ales în Moldova, în timpul lui Ștefan cel Mare icoana Sfântului Gheorghe se afla cusută pe steagurile de luptă. El este și un sfânt al dreptății, al apărării celor care sunt ispitiți de diavol sau asupriți de duhurile necurate. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este foarte popular în toate provinciile românești. Este atât de popular încât aproape un milion de români îi poartă numele sau derivate”.

Părintele Patriarh a arătat, de asemenea, că mărturisirea credinței de către mucenici în timpul chinurilor și în fața morții se face printr-o putere deosebită a prezenței lui Hristos în aceștia.

„Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a arătat cum puterea lui Dumnezeu lucrează în martiri sau în mucenici. A arătat că atunci când omul are o legătură vie cu Hristos prin credință, prin rugăciune, el primește o putere deosebită, neobișnuită în lumea aceasta. Aceasta arată că de fapt credința mucenicilor sau a martirilor nu era o simplă convingere intelectuală că Dumnezeu există, că Hristos cel răstignit și înviat este viu, pururi în ceruri, ci credința este o legătură de iubire sfântă susținută și intensificată de rugăciune, o iubire sfântă față de Hristos. Această legătură se arată ca prezență a harului lui Hristos în mucenici. Aceasta explică de ce ei nu se mai tem de moarte, de ce nu se leapădă de Hristos atunci când suferă; deci harul lui Hristos, puterea lui jertfelnică care s-a arătat pe cruce atunci când a cerut lui Dumnezeu Tatăl să le ierte greșelile celor care L-au răstignit se împărtășește și mucenicilor care își păstrează credința pacea și integritatea sufletului”, a spus Preafericirea Sa.

Vorbind despre martirajul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a precizat că moartea jertfelnică a unui om nevinovat arată puterea credinței, dar și puterea legăturii lui de iubire prin rugăciune cu Hristos Mântuitorul.

„Înainte de a fi decapitat, se spune în viața lui, liniștit el s-a rugat, i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru tot ajutorul, pentru toate binefacerile primite de la El și apoi liniștit a pus capul pe butuc și a așteptat cu seninătate clipa decapitării, fără teamă de moarte, fără nicio manifestare de violență, de ură, sau de răutate. Această moarte jertfelnică a unui om nevinovat arată puterea credinței, dar și puterea legăturii lui de iubire prin rugăciune cu Hristos cel Răstignit și Înviat, Cel care a biruit păcatul și moartea îndurând crucea suferinței,” a spus Preafericirea Sa.

Hramul paraclisului istoric al Reședinței Patriarhale a fost încununat și de prezentarea unui album cu imagini din interiorul Paraclisului.

„Anunțăm cu bucurie că zilele acestea a apărut un album foarte frumos, cu mai puțin text, dar cu foarte multe imagini, dedicat acestui paraclis istoric Sfântul Mare Mucenic Gheorghe care apare ca o lumânare de Înviere pe Colina Bucuriei. El va fi prezentat în programele televiziunii TRINITAS”, a spus Preafericirea Sa.

La finalul Sfintei Liturghii, Patriarhul României a felicitat pe toți cei care poarta numele de Gheorghe și derivate din acesta: „Ne rugăm Sfântului Mare Mucenic Gheorghe să ocrotească țara noastră, mai ales că este și sfântul protector al Armatei Române, și Biserica noastră, precum și pe toți credincioșii noștri care se află în încercări, necazuri sau nevoi, să le dăruiască ajutor și să le dăruiască bucuria de a simți prezența lui Hristos în viața lor spre slava Preasfintei Treimi, spre a noastră mântuire. Tuturor celor care poartă numele de George, Gheorghe sau derivatele lui, le dorim ani mulți cu sănătate, bucurie și ajutor de la Dumnezeu pentru păstrarea credinței și pentru a spori iubirea față de Biserica lui Hristos spre binele lor și al nostru, al tuturor”.

Paraclisul mai poartă hramurile Sfântului Prooroc Daniel și Sfintei Cuvioase Parascheva.

Comentarii Facebook


Știri recente