Sărbătoarea Seminarului Teologic bucureștean

Biserica Ortodoxă l-a pomenit sâmbăta aceasta pe Sfântul Grigorie Teologul, arhiepiscopul Constantinopolului. Mai multe lăcașuri de cult din Patriarhia Română și-au sărbătorit hramul. Totodată, marele Ierarh a fost cinstit, în mod deosebit, prin slujbe și colocvii, și de elevii instituțiilor de învățământ teologic liceal din țară. Pentru a marca sărbătoarea Seminarului Teologic Ortodox din București, elevi și profesori au participat, în biserica Mănăstirii „Radu Vodă”, la Sfânta Liturghie. Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. Ierarhul a oficiat la final și parastasul pentru ctitorii seminarului, dar și pentru profesorii și studenții trecuți la Domnul de-a lungul timpului, informează TRINITAS TV.

„Au fost inspirați cei care au ales acest sfânt care să ocrotească cu rugăciunile și să inspire cu modelul vieții sale, cu gâdirea sa teologică profundă și cu sfințenia vieții sale, viața, activitatea și viitorul elevilor care de-a lungul atâtor decenii s-au format în această atât de prestigioasă școală a Bisericii, dar și a Națiunii Române”, a spus PS Părinte Varlaam Ploieșteanul.

Despre viața și opera Sfântului Ierarh Grigorie Teologul a vorbit la momentul chinonicului, potrivit unei vechi tradiții, unul dintre seminariștii din anul IV.

La Sfânta Liturghie au participat și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar General București, oficialități, elevii Seminarului și rude ale acestora.

Seminarul teologic din București a fost înființat de Mitropolitul primat Nifon, în anul 1872. După 1948, seminarul a fost desființat și transformat în școală de cântăreți, iar după câțiva ani de exil a fost readus în București în anul 1957.

Comentarii Facebook


Știri recente