Sărbătoarea Nașterii Domnului la românii din Giula – Ungaria

Praznicul Nașterii Domnului a fost și în anul acesta un prilej de mare bucurie pentru credincioșii ortodocși români din Giula, aparținând Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

În Ajunul Sărbătorii (24 decembrie 2013), potrivit unei tradiții din anii trecuți, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, însoțit de alți părinți de la Centrul Eparhial, dar și de credincioși îmbrăcați în frumoase costume populare românești, au colindat numeroase familii de români ortodocși din Giula, fiind primiți de aceștia cu multă bucurie. Colindatul pe la casele oamenilor aduce, pe de o parte, bucuria Nașterii Domnului la familiile de români giulani, prin intermediul unui vechi obicei românesc, căruia se dorește să i se redescopere și să i se consolideze importanța și rolul pe care acesta îl poate juca în formarea și păstrarea unei identități ortodoxe românești, iar pe de alta parte este și un mijloc misionar de apropiere de proprii credincioși. Există, însă, până astăzi și familii care mai păstrează datinile din bătrâni, legate de Sărbătoarea Crăciunului.

La Praznicul Nașterii Domnului, în Paraclisul Episcopal din Giula a fost săvârșită Sfânta Liturghie Arhierească de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan și un sobor de preoți și diaconi, în prezența unui mare număr de credincioși din oraș, dar și veniți din România. În cuvântul de învățătură, oferit prin intermediul Pastoralei la Nașterea Domnului, Ierarhul a vorbit credincioșilor despre semnificația creștină a acestei sărbători, așa cum a fost ea înțeleasă întotdeauna de Poporul Român Drept-măritor, și care Îl așează în centrul evenimentului pe Domnul Iisus Hristos, Născut dintr-o Fecioară Curată, sub chip de Prunc, în ieslea Betleemului, pentru mântuirea întregului neam omenesc.

Între credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie s-au numărat și Domnul Consul General Florin Trandafir Vasiloni, împreună cu familia, Doamna Maria Gurzău Czegledi, Directorul Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” și alte oficialități.

Atmosfera de sărbătoare a fost întărită, și de această dată, prin serbarea de Crăciun oferită la final de un grup de elevi din clasele V-VIII, de la Școala Generală Românească din Giula, pregătiți de Doamna Profesoară Eva Sabău, care prin versuri și colinde au cântat Nașterea Domnului și au bucurat sufletele tuturor credincioșilor prezenți, fiind răsplătiți cu daruri, oferite de către Ierarh din partea Parohiei Giula Mare.

Tot cu acest prilej, credincioșilor le-au fost împărțite și calendarele pentru anul 2014, format de perete și agendă, oferite prin sprijinul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nicolae și al Mitropoliei Banatului, la fel ca și în anii trecuți.

Nașterea Domnului reprezintă, astfel, una dintre Sărbătorile cele mai importante și mai iubite de credincioși ortodocși români din Ungaria, din cursul anului liturgic.

Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

Comentarii Facebook


Știri recente