Sărbătoarea „Izvorul Tămăduirii” la Mănăstirea Vasiova

La sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea „Sf. Ilie de la Izvor” – Vasiova din județul Caraș-Severin. Cu acest prilej, ierarhul înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie în paraclisul de vară cu hramul „Izvorul Tămăduirii”, după cum ne-au transmis Diac. Pavel Canea şi Darius Herea. La final, ierarhul dimpreună cu soborul slujitor și cu credincioșii, au coborât în procesiune la izvorul din apropierea mănăstirii, unde s-a oficiat slujba de sfințire a apei. Apoi, toți cei prezenți au primit iconițe și au fost stropiți cu apă sfințită. La slujbă au participat autorități locale precum și un număr însemnat de credincioși. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„Foarte mulți credincioși, foarte mulți pelerini și-au îndreptat astăzi pașii spre această sfântă mănăstire ocrotită de Maica Domnului și de Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. Îi mulțumim Domnului pentru că ne-a dat o vreme frumoasă și credincioșii au putut participa atât la Sf. Liturghie, cât și la slujba de sfințire a apei și iată în acest mod încheiem cu ajutorul bunului Dumnezeu slujbele rânduite în această săptămână cu totul specială a Învierii Mântuitorului, numită și Săptămâna Luminată. Dorim obștii acestei mănăstiri și tuturor credincioșilor fideli, care în fiecare duminică și sărbătoare vin la această mănăstire, multă sănătate, putere și tuturor le spunem: Hristos a înviat!”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Evlavia pelerinilor și închinătorilor Mănăstirii Vasiova se datorează și existenței unui izvor de apă, considerat de mulți ca având puteri miraculoase. Despre existenţa izvorului cu apă tămăduitoare, aflat la intrarea în Sfânta Mănăstire, autorul Ioan B. Mureşianu în cartea „Mănăstiri din Banat” relatează: „Minerul Alexe Perian şi-a redobândit vederea după ce s-a spălat pe ochi din izvorul pomenit. L-a zidit cu piatră în anul 1850 iar urmaşii ca să înveşniceasă acel moment au construit deasupra o capelă. Apa izvorului şi tăria credinţei săvârşesc apoi alte tămăduiri, iar modesta capelă a ajuns locul căutat de mulţi credincioşi şi suferinzi de toate naţionalităţile, ce veneau ca pelerini de la mari depărtări în ziua praznicului Sf. Proroc Ilie”.

Comentarii Facebook


Știri recente