Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii la Mânăstirea Maglavit

Câteva sute de credincioşi veniţi din zona Olteniei dar şi din alte părţi ale ţării au venit vineri, 17 aprilie, de praznicul Izvorul Tămăduirii, la Mânăstirea Maglavit din judeţul Dolj, pentru a sărbători hramul sfântului aşezământ monahal. Conform cu tradiţia ultimilor ani, bucuria duhovnicească a sărbătorii a fost sporită de prezenţa în mijlocul credincioşilor şi a obştii monahale a Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a săvârşit slujba Sfintei Liturghii la altarul de vară amenajat în curtea mânăstirii, împreună cu un numeros sobor de preoţi şi diaconi.

Izvorul Tămăduirii este o prelungire a bucuriei Învierii

La finalul Sfintei Liturghii, după cum ne-a transmisMitropolitul Olteniei a pus la inima celor prezenţi cuvânt de învăţătură despre semnificaţia teologică şi importanţa praznicului închinat Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, un praznic aşezat de Biserica noastră în perioada pascală a Săptămânii luminate. „Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii este o prelungire a bucuriei Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. Un praznic ce încoronează o săptămână aflată sub sfânta lumină a Învierii Domnului şi care ne oferă posibilitatea să o sărbătorim, să o cinstim şi în această perioadă de bucurie pe Maica Dumnezeului nostru, izvorul cel dătător de viaţă. În această zi ne bucurăm, după rânduiala sfintei noastre tradiţii, de sfinţirea apei şi de sfinţenia pe care noi o primim de la apa binecuvântată prin chemarea numelui lui Dumnezeu. Şi, ca dintr-un izvor pururi curgător se revarsă asupra noastră darurile cele bogate ale Prea Sfintei Fecioare, daruri ce izvorăsc din Învierea Mântuitorului Iisus Hristos şi cuprind întreaga creaţie a lui Dumnezeu. Prin urmare, Izvorul Tămăduirii este şi Izvorul Sfinţeniei. Şi, în această săptămână luminată, iată că ne-a învrednicit Bunul Dumnezeu să ne adunăm credincioşi din mai multe zone ale ţării, aici, la Mânăstirea Maglavit, un loc sfânt unde în urmă cu 80 de ani Dumnezeu ne-a transmis mesajul pocăinţei prin fratele nostru Petrache. Facă dar, Milostivul Dumnezeu, ca ziua de astăzi să ne fie spre tămăduire, spre curăţire, sfinţire şi dobândire a Împărăţiei cerurilor”, a încheiat IPS Irineu.

După cuvântul de învăţătură al Întâistătătorului Bisericii din Oltenia s-a plecat în procesiune până la fântâna ridicată lângă salcia unde a avut loc minunea dumnezeiască căreia i-a fost martor ciobanul Petrache Lupu. Aici a fost săvârşită slujba de sfinţire a apei, Aghiasma mică, după care aceasta a fost împărţită credincioşilor prezenţi spre folosul lor duhovnicesc şi a celor apropiaţi lor.

Mănăstirea Maglavit, repere istorice

Piatra de temelie a Mănăstirii Maglavit a fost pusă în anul 1935 de către episcopul Vartolomeu Stănescu al Râmnicului. Mănăstirea este desfiinţată în timpul regimului comunist şi reînfiinţată , cu hramul Izvorul Tămăduirii şi Naşterea Maicii Domnului, în anul 1990, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolit Nestor Vorniceascu. În prezent, Mănăstirea Maglavit este aşezământ monahal de maici, iar biserica sfântului aşezământ monahal se află în stadiul de finalizare a picturii interioare. În urmă cu şase ani, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu, osemintele lui Petrache Lupu au fost deshumate din cimitirul parohial şi aşezate de-a dreapta bisericii.

Comentarii Facebook


Știri recente