Sărbătoarea Facultății de Teologie din Alba Iulia

În fiecare an, în data de 30 ianuarie, întreaga lume ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Nazianz și Ioan Gură de Aur. După ani de dispute între comunitățile creștine, legate de cine este mai mare dintre cei trei ierarhi, s-a hotărât ca, în urma visului pe care l-a avut episcopul Ioan al Evhaitelor, ce a păstorit în timpul împăratului bizantin Alexios I Comnenul (1081-1118), în fiecare an la data de 30 ianuarie să se facă cinstirea comună a celor trei ierarhi, personalitățile duhovnicești și teologice care au marcat secolul al IV-lea.

În prima lună a anului civil, Biserica îi prăznuiește pe cei trei mari dascăli ai lumii și ierarhi atât separat, cât și împreună. Îi prăznuiește separat pentru că au daruri diferite dar îi sărbătorește și împreună, pentru că au și calități care îi unesc. Cei trei arhierei ai lui Hristos sunt considerați patronii învățământului teologic începând din anul 1936, când Congresul de Teologie de la Atena i-a ales drept ocrotitori.

Ca în fiecare an, Capela Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și-a sărbătorit hramul. În mijlocul profesorilor și a studenților, s-a aflat Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, care a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți profesori ai instituției de învățământ albaiulian, informează mitropolia-banatului.ro

La finalul slujbei, Pr. Decan Emil Jurcan, le-a adresat celor prezenți la slujba arhierească câteva sfaturi și îndemnuri de suflet, iar părintele Tiberiu Apolzan, secretarul Facultății, a fost hirotesit iconom stavrofor pentru activitatea pastoral-misionară și didactică desfășurată până în prezent.

După Sfânta Liturghie, în Aula „Acad. Dumitru Stăniloaie”, a avut loc lansarea cărții: „Patriarhul Fotie cel Mare al Constantinopolului: Contribuții la dezvoltarea Teologiei”, care îl are ca autor pe pr. lect. dr. Lucian Colda, cadru didactic Facultății de Teologie din Alba Iulia. Părinte a ceea ce se consideră a fi „umanismul bizantin”, personalitatea patriarhului Fotie cel Mare al Constantinopolului a dominat de departe viața culturală, politică și religioasă a veacului al IX-lea. Părintele Lucian Colda, a evidențiat în paginile cărții, o analiză a Mariologiei din perspectiva hristologic-antopologică a învățăturii despre păcatul strămoșesc. Prezenta carte a apărut la Editura „Reîntregirea” în toamna anului 2012.

Comentarii Facebook


Știri recente